România e ţara în care numai Guvernul nu investeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România plânge după investiţii, în special în infrastructura esenţială pe care o doresc atât cetăţenii de rând cât şi companiile, pentru a-şi derula afacerile, însă Guvernul pare că boicotează dinadins acest capitol.

Guvernul a promis investiţii record în acest an, însă rectificarea bugetară a adus tocmai o tăiere a acestora, pentru a ţine deficitul în frâu. Companiilor de stat le-au fost luate dividendele şi rezervele salvate pentru a fi folosite la investiţii, aşa că singurii rămaşi care mai pompează bani în dezvoltarea României sunt străinii, pe care chiar Executivul îi acuză că ne fură ţara.

Primul semnal că Guvernul urma nu numai să devieze de la planul de investiţii, dar şi să stea mai prost decât anul trecut, a fost execuţia pe primele luni ale acestui an, când cheltuielile de capital au fost sub prevederile din proiectul de buget. Trendul a continuat şi în restul anului, culminând cu investiţii de numai 8,4 miliarde lei, adică 1% din PIB, după primele şapte luni, deşi în proiect sunt menţionate investiţii totale, pentru anul 2017, de 34,4 miliarde de lei, adică 4,2% din PIB.

Bomboana de pe colivă a fost pusă de rectificarea bugetară, când Guvernul a tăiat circa 10 miliarde de lei de la principalele ministere însărcinate să deruleze investiţii.

Motoarele de investiţii, decapitate                                 

Principalul motiv pentru care Guvernul a realizat rectificarea bugetară este pentru a avea bani pentru plata pensiilor şi a salariilor. Iar principalele ministere de unde a tăiat bani sunt tocmai cele responsabile de dezvoltarea ţării şi de realizarea investiţiilor.

Astfel, deşi România nu are drumuri, iar cetăţenii şi companiile – în special investitorii străini – se plâng tocmai de lipsa acestora sau calitatea proastă a lor, cel mai mare suferind la rectificarea bugetară a fost chiar Ministerul Transporturilor. Circa 6,25 miliarde lei au fost luate de la bugetul Tranporturilor şi redistribuite la celelalte ministere.

Alte diminuări bugetare, însă mai mici, au fost operate la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, de aproape 2 miliarde lei, dar şi la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, respectiv un minus de 303,4 milioane de lei.

Şi companiile de stat, precum Romgaz, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Transelectrica, au trebuit să „predea” statului fie dividendele, fie rezervele, fie ambele, deşi acestea erau folosite de obicei pentru investiţii.

Guvernul a reuşit, astfel, de această dată, să realizeze cea mai drastică tăiere de cheltuieli cu investiţiile de la o rectificare bugetară.

Străini pompează bani

În schimb, companii de nivel mondial au anunţat anul acesta investiţii de zeci de milioane de euro în România, fie pentru construirea de fabrici, fie pentru extinderea afacerilor locale. Investiţii care vor crea, pe de o parte, locuri de muncă pentru români, dar vor şi aduce, pe de altă parte, bani în plus la bugetul de stat, prin impozitele şi taxele plătite de aceste firme.

De exemplu, grupul german Bosch a anunţat anul acesta că are în plan o nouă investiţie pe plan local ce presupune construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria. De asemenea, Arctic vrea să investească aproape 500 milioane de lei într-o fabrică de maşini de spălat în Dâmboviţa. Mai mult, Nokia a extins campusul din Timişoara cu cel mai mare centru de cercetare şi dezvoltare din industria de telecomunicaţii din România, investiţia totală ridicându-se la peste 73 de milioane de euro. Totodată, subsidiara din România a producătorului francez de componente auto Faurecia a anunţat deschiderea celei de-a cincea fabrici în România, în comuna Căteasca, judeţul Argeş, o investiţie de 8 milioane de euro.

Subsidiara din România a producătorul de componente auto german Dräxlmaier a anunţat că investeşte 150 de milioane de euro în extinderea a două unităţi de producţie din ţara noastră.

Philip Morris International va investi 490 de milioane de euro în fabrica din Otopeni, pentru producţia de articole din tutun, iar British American Tobacco Romania, va investi în următorii cinci ani un miliard de euro în extinderea fabricii de la Ploieşti.

Coca-Cola HBC România a investit şapte milioane de euro în fabrica din Timişoara, iar compania nemţească B. Braun investeşte aproximativ 300 de milioane de euro într-o fabrică de seringi perfuzabile care va fi construită în comuna Sânandrei, judeţul Timiş.

De asemenea, producătorul american de ambalaje din PET Plastipak investeşte două milioane de euro pentru extinderea unităţii de producţie pe care o are în oraşul Urlaţi din judeţul Prahova.

Iar acestea sunt numai câteva din investiţiile anunţate de marile companii străine la noi în ţară, în acest an.

Însă până şi străinii îşi pierd avântul

Nici străinii nu mai par la fel de încântaţi să investească în România. În primele şapte luni, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), investiţiile directe ale nerezidenţilor au însumat 2,37 miliarde euro. Cu 17% mai puţini bani investiţi de străini la noi în ţară în perioada ianuarie – iulie 2017, spre deosebire de primele şapte luni ale anului trecut, când investiţiile s-au ridicat la 2,86 miliarde euro. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite