SIF Oltenia oferă dividende cu 23% mai mari decât cele distribuite anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) propune acţionarilor dividende în valoare cumulată de 92,8 milioane lei, respectiv câte 0,16 lei/acţiune, suma fiind cu 23% mai mare decât cea distribuită anul trecut.

SIF Oltenia a acordat anul trecut un dividend brut de 0,13 lei/acţiune, similar celui din 2012. „Dividendul brut propus a se acorda pentru o acţiune deţinută la data de înregistrare este de 0,16 lei/acţiune, ceea ce reprezintă o rată de distribuire de 71,40% din total profit net realizat în exerciţiul financiar al anului 2013. Dividendul brut propus a fi distribuit reprezintă o rentabilitate de 10,35%, calculată la preţul mediu de tranzactionare pentru anul 2013“, se arată într-o notă SIF Oltenia.

Raportat la cel mai recent preţ de la Bursă al acţiunilor, de 1,928 lei, randamentul dividendului brut este de 8,3%.

Propunerea de dividend va fi votată de acţionari într-o AGA programată pentru 28 aprilie, potrivit unui convocator AGA transmis, vineri, de SIF Oltenia Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

SIF Oltenia a încheiat anul trecut cu un profit net de 130 milioane lei (29,4 milioane euro), cu 47% peste câştigul din 2012, de 88,4 milioane lei.

Compania a vândut anul trecut participaţii din portofoliu în valoare de 346,6 milioane lei (78,4 milioane euro), sumă de aproape trei ori peste încasările din anul 2012, astfel că veniturile totale au urcat la 394,8 milioane lei (89,3 milioane euro). 

Unde a investit şi ce a vândut

Printre participaţiile vândute anul trecut de SIF Oltenia se regăsesc pachetul deţinut la Biofarm (în octombrie, pentru 96 milioane lei), dar şi titluri BRD, Fondul Proprietatea, Petrom, Transelectrica şi Banca Transilvania.

Principalele titluri în care societatea a investit au fost OMV Petrom, Fondul Proprietatea, Transgaz, BRD, Argus, Transelectrica, Biofarm, Antibiotice Iaşi, Electromagnetica, Comcereal Tulcea şi firma Nord Bucureşti, controlată de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, omul de afaceri Florin Pogonaru.

SIF Oltenia menţiona într-un comunicat transmis Bursei la finalul lunii februarie că 60 de persoane fizice şi juridice rezidente şi nerezidente deţin peste 50% din acţiunile SIF, iar 16,27% din titlurile companiei sunt la 391.907 persoane acţionarii fondatori (persoane fizice deţinători între 10 şi 1010 acţiuni).

Erste controlează 8,7% din SIF Oltenia

În luna aprilie a anului trecut, Erste Bank, BCR şi mai multe fonduri şi vehicule de investiţii administrate de acestea deţineau cumulat 8,78% din acţiunile SIF Oltenia, potrivit unei ordonanţe emisă de fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Mai puteţi citi:

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: Este imposibilă listarea Hidroelectrica în acest an, din cauza reintrării în insolvenţă

Managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, consideră că este imposibilă listarea Hidrolectrica în acest an din cauza reintrării producătorului de energie în procedură de reorganizare judiciară, ca urmare a pierderii, la Curtea de Apel, a proceselor cu traderii.

Fondul Proprietatea vrea să se listeze la Londra

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să ajungă pe bursa de la Londra, operaţiune ce va avea loc printr-o listare tehnică, după ce anterior a dorit listare pe bursa de la Varşovia, a anunţat Greg Konieczny, managerul companiei.

Fondul Proprietatea vrea să vândă 4% din acţiunile Petrom. Pachetul valorează  221 de milioane euro

Fondul Proprietatea (FP) ia în considerare vânzarea a cel puţin 4% din acţiunile Petrom, pachet evaluat la aproape 997 milioane lei (221 milioane euro) în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă a titlurilor companiei petroliere.

SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, obligate de ASF să lanseze o ofertă de preluare la Biofarm

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a obligat SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana să lanseze o ofertă de preluare la producătorul farmaceutic Biofarm (BIO), considerând că cele două societăţi de investiţii financiare acţionează concertat.

Energia verde şi scăderea cotaţiei aluminiului au făcut ca Alro să înregistreze pierderi de 78 de milioane de lei în 2013

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 78 milioane lei, compania motivând acest lucru în special prin supra-compensarea din sectorul energiilor verzi şi scăderea cotaţiilor aluminiului pe bursele de metale din întreaga lume.

Profitul Transelectrica a crescut de 4 ori în 2013

Compania de stat Transelectrica a înregistrat în 2013 venituri de 2,46 miliarde lei, în scădere cu 10,8% faţă de nivelul de 2,76 miliarde de lei în 2012, dar a raportat un profit net de 162,29 milioane de lei, de 4,7 ori mai mare, potrivit situaţiilro financiare prezentate pe bursă.

Banca Transilvania raportează un profit cu 17% mai mare în 2013 faţă de 2012. După anunţarea rezultatelor, acţiunile sale au crescut pe Bursă cu 1%

Profitul net al Băncii Transilvania a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane de lei (85 de milioane de euro), iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei. Banca a raportat un profit brut de 443,1 milioane lei, cu 30% peste nivelul din anul precedent, iar la scurt timp după anunţarea acestor rezultate acţiunile sale (simbol TLV) au început să urce.

ASF permite SIF-urilor să cumpere acţiuni între ele

Acţiunile celor cinci SIF-uri au fost suspendate de la tranzacţionare la ora 16:50 în aşteptarea unui anunţ al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care a decis miercuri ca societăţile de investiţii pot cumpăra acţiuni între ele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite