103,3 milioane lei, costul de transport al gazelor naturale timp de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transgaz şi Romgaz au încheiat un contract de prestări servicii de transport al gazelor naturale pentru perioada 1 octombrie 2017 – 1 octombrie 2018, garanţia de plată constituită de fiecare companie în favoarea celeilalte fiind de 5% din valoarea contractului.

Transgaz a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) o informare privind actele juridice încheiate cu societăţi în care statul îşi exercită controlul direct sau indirect si a căror valoare cumulată reprezintă cel puţin echivalentul in lei a 50.000 de euro.

Potrivit acesteia, valoarea contractului de transport al gazelor naturale pentru perioada 1 octombrie 2017 – 1 octombrie 2018 este de 86,8 milioane lei fără TVA, respective 103,3 milioane lei cu TVA.

„În vederea îndeplinirii obligaţiilor contractuale, fiecare parte va constitui în

favoarea celeilalte părţi o garanţie în conformitate cu prevederile Codului reţelei. (...)

Garanţia de plată în sumă de 2.431.011,20 lei reprezentând 5% din

contravaloarea capacităţii de transport rezervată pe întreaga durată de valabilitate

a contractului, calculată în baza tarifelor reglementate, se va emite sub formă de

scrisoare de garanţie bancară sau se va constitui în numerar sub formă de cont garantat (depozit colateral) şi va fi valabilă 60 de zile calendaristice de la expirarea duratei de valabilitate a contractului. Garanţia financiară se va activa de către părţi în termen de 48 de ore de la acceptarea şi semnarea contractului de transport”, se arată în informare.

Potrivit datelor postate pe site-ul Transgaz, pe termen lung – 1 an -, tarifele pentru prestarea serviciilor de transport, stabilite prin Ordinul ANRE nr.74/02 august 2017, publicat în M.Of. al Romaniei, Partea I, nr.639/04 august 2017 sunt 1,76 lei/MWh/oră pentru grupul punctelor de intrare in sistemul de transport al gazelor naturale din perimetrele de productie, din terminalele GNL si din instalatiile de producere a biogazului sau a altor gaze care indeplinesc conditiile de calitate pentru a putea fi livrate/transportate in/prin sistemul de transport al gazelor naturale, din interconectarea cu alte sisteme de transport al gazelor naturale si din depozitele de inmagazinare subterana a gazelor naturale şi de 1,74 lei/MWh/oră pentru 

grupul punctelor de iesire din sistemul de transport al gazelor naturale spre consumatorii directi, sisteme de distributie, depozitele de inmagazinare subterana, conductele de alimentare din amonte si din alte sisteme de transport interconectate.

Tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată către sistemele de distribuţie este de 2,45 lei/MWh transportat, iar tariful volumetric pentru cantitatea de gaze naturale transportată numai prin Sistemul naţional de transport este de 3,20 lei/MWh transportat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite