Atac al guvernului la puterea a doua: aţi tăiat pensiile private şi acum vreţi să dezbinaţi angajaţii şi angajatorii!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felul în care se poartă guvernul Dăncilă cu pensiile private ale românilor este distructiv nu doar la nivel economic sau în planul bogăţiei populaţiei, ci are, de asemenea, un impact puternic la nivel micro, în viaţa socială a unei firme, influenţând direct relaţiile personale şi profesionale între cetăţeni, mai precis legătura de încredere dintre angajatori şi angajaţi.

În plan financiar, comportamentul guvernului are consecinţe evidente: erodarea procentului contribuţiei la Pilonul II de pensii private, de la 5,1% la 3,75%, a afectat puternic nivelul nominal al sumei virate de stat. Astfel, sute de mii de participanţi la fondurile de pensii private obligatorii au simţit că le-a scăzut contribuţia virată de stat în contul personal de pensie. Românii nu au simţit încă această tăiere în cont sau la buzunar, ci doar au fost informaţi de către administratori, ceea ce se traduce printr-un furt cu premeditare al viitorului nostru.

În mod evident, măsura guvernului transmite un semnal negativ în piaţă şi afectează pensiile private ale românilor. Practic, reducerea contribuţiei pentru Pilonul II de la procentul anterior de 5,1% la 3,75%, în locul majorării la 6%, conform legii, înseamnă o reducere de 20% a pensiilor private pentru români. Ameninţarea este şi mai puternică pentru cei 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii private în condiţiile în care guvernanţii pregătesc un mecanism prin care persoanele care contribuie la Pilonul II de pensii, administrat privat, să se transfere cu aceste contribuţii integral la Pilonul I, administrat de stat. Altfel spus, încă un pas înapoi pentru educaţia financiară în rândul populaţiei şi o sfidare a dorinţei contribuabililor pentru libertate economică şi financiară.

Ce mă preocupă şi mai mult cu privire la politicile economice ale guvernului care influenţează viitoarele pensii ale românilor are legătură cu următorul comportament nesănătos al guvernanţilor din ultimul an: încercarea sistematică de a naşte un război între angajatori şi angajaţi. Liderii politici aflaţi la putere caută cu orice preţ să separe actorii sociali şi economici, în loc să-i stimuleze să lucreze mai eficient împreună. Guvernanţii creează un antagonism între firme şi partenerii lor principali, angajaţii, în loc să ofere o retorică care să ne invite să lucrăm împreună, angajaţi şi angajatori. Prin afirmaţia conform căreia reducerea contribuţiilor la Pilonul II de pensii este o cauză a transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, pentru că „se pare că nu au crescut salariile peste tot“, premierul Viorica Dăncilă nu doar că ascunde adevărul, ci şi incită angajaţii în raport cu firmele private, adică îi influenţează preponderent pe antreprenorii mici şi mijlocii.

România viitorului nu este a politicienilor care incită prin neadevăruri angajaţii în raport cu antreprenorii, aşa cum România de mâine nu este este cea în care guvernul loveşte puternic în tânăra generaţie prin amputarea pensiilor.

Avem, astfel, un comportament consecvent şi nesănătos al guvernanţilor: vezi atacul fostului premier Mihai Tudose la adresa multinaţionalelor şi al băncilor sau asaltul ministrului Olguţa Vasilescu  faţă de firme, care ar fi de vină pentru şomajul din Nord-Estul şi Sud ţării întrucât şi-au deschis fabrici în vest, mai aproape de autostrăzi. Ce retorică falsă şi distructivă!

În opinia mea, actuala generaţie de politicieni şi mai ales liderii politici şi economici de mâine trebuie să conştientizeze că-i mai sănătos să creezi punţi de legătură între actorii care aduc valoare la nivel micro şi macro. Şi aş începe aici cu raportul dintre angajaţi şi angajatori, care trebuie să lucreze cu plăcere împreună. România viitorului nu este a politicienilor care incită prin neadevăruri angajaţii în raport cu antreprenorii, aşa cum România de mâine nu este este cea în care guvernul loveşte puternic în tânăra generaţie prin amputarea pensiilor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite