Bloomberg: Creşterea economică nu se vede în buzunarele românilor. Bunăstarea lor e ca acum 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani lei

Sub titlul „Atunci când a avea cea mai rapidă creştere din UE nu te face mai bogat”, Bloomberg arată că beneficiile traiului în economia cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană ar putea să nu dureze pentru români.

În pofida unei creşteri explozive a produsului intern brut, pe fondul majorării salariilor în sectorul public şi al reducerii taxelor, avuţia statului din Balcani, calculată raportând activele oamenilor la venitul disponibil, rămâne la aproximativ acelaşi nivel de acum cinci ani, scrie Bloomberg.

Unii români abia-şi duc traiul. Alţii îşi iau vacanţe de lux

Pentru anumite persoane, câştigurile finanţează lucruri esenţiale de zi cu zi, inclusiv alimente şi haine, de înţeles pentru o ţară în care condiţiile de trai sunt printre cele mai proaste din UE. Alţii se răsfaţă cumpărând vacanţe şi televizoare şi numai o mică parte dintre români investesc în active pe termen lung precum apartamente.

Florian Libocor, economist la BRD-Groupe Societe Generale SA în Bucureşti, afirmă că oamenii se comportă ca şi cum generozitatea Guvernului se va menţine pe termen nedefinit. Acest fapt nu poate fi posibil în condiţiile în care Uniunea Europeană a avertizat asupra sustenabilităţii deficitului bugetar.

„Cetăţenii nu au acumulat bunăstare în ultimii ani - ei au acumulat datorii pe baza unor aşteptări pozitive. Mulţi oameni nici măcar nu au aşteptat să vadă în ce măsură promisiunile se vor materializa şi au consumat tot mai mult acumulând, totodată, datorii, La un moment dat, o corecţie este inevitabilă”, a afirmat Libocor citat de Bloomberg.

În decembrie, inflaţia a urcat la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani

UE estimează că economia României va creşte cu 4,4% în 2018 după un avans care a eclipsat întregul bloc comunitar în 2017. Au apărut, însă, primele constrângeri asupra populaţiei.

În decembrie, inflaţia a urcat la un maxim al ultimilor patru ani şi jumătate iar banca centrală a început deja să majoreze dobânzile, care erau la un nivel minim record din 2015. Pe pieţele financiare, ipotecile au crescut cu 15% în ultimele trei luni.

„Este poate prea târziu să obţii suficient cash pentru a amortiza şocul”, comentează Bloomberg.

Scumpiri continue

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în decembrie la 3,32%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflaţiei n-a mai fost la un nivel atât de ridicat din august 2013, când a fost 3,67%.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în decembrie, în medie, cu 0,32%, comparativ cu luna noiembrie.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,44%, în medie, faţă de luna noiembrie, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,28%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%.

Comparativ cu decembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut în decembrie 2017 cu 4,07%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,11%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,22%.

Faţă de luna decembrie 2016, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în decembrie 2017, la ouă (43,2%), transportul aerian (23,3%), unt (22,77%), energie electrică (12,2%) şi fructe proaspete (11,06%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în ultimul an, cu 5,85%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite