Bloomberg: Creşterea economică a României o depăşeşte pe cea a Chinei, dar situaţia aminteşte de criza din 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moneda unică a pierdut astăzi, la cursul oficial al BNR, 0,03 bani în faţa leului

Ultima dată când economia României a depăşit-o pe cea a Chinei a fost în 2008, la scurt timp după ce criza financiară a cuprins mare parte din planetă. Politicienii s-au încălzit cu accest succes, chiar înainte ca ţara să cedeze, necesitând în ultimă instanţă o salvare de 20 de miliarde de euro, scrie Bloomberg, într-o analiză.

La aproape un deceniu mai târziu, creşterea României - 8,8% creştere anuală în cel de-al treilea trimestru al lui 2017 - eclipsează din nou a doua cea mai mare economie a lumii, China, ca rezultat al unui boom determinat de consum, care a fost stimulat de reducerea taxelor şi de mărirea salariilor în sectorul public. Alte valori, cum ar fi inflaţia şi deficitul de cont curent, în timp ce sunt îngrijorătoare, nu sunt la nivelurile care au precedat ultima prăbuşire. Dar câteva sunt incomode.

„Această creştere de tipul celei a Chinei ar trebuit să îi facă pe decidenţi să se întrebe ce vor face în continuare”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank România şi şeful Consiliului Fiscal. „România se confruntă cu derapaje pe care pieţele financiare nu le vor ignora”, spune el.

Dezechilibrele din prezent nu sunt neînsemnate. Deficitul bugetar se apropie de limita admisă de Uniunea Europeană, cererea consumatorilor sporeşte importurile şi umflă deficitul de cont curent, iar creşterea preţurilor la consumator îşi accelerează ritmul, după prima deflaţie de la comunism.

Randamentele obligaţiunilor au urcat deja, anticipând că banca centrală va încheia în curând perioada de doi ani de dobânzi la niveluri mici record. Leul este cea mai slab performantă valută din Europa de Est în comparaţie cu euro, anul acesta.

România rămânând în continuare a doua cea mai săracă ţară a UE, la un deceniu după aderare, Guvernul declară că sunt necesare politici precum creşterea salariului minim pentru a reduce decalajul de venituri faţă de vestul bogat al Uniunii. Banca centrală se teme însă că politica fiscală neglijentă vine în detrimentul investiţiilor, care au scăzut.

Guvernatorul Mugur Isărescu este îngrijorat că experienţa din 2008, când politicienii români s-au bătut pe spate că au depăşit China, a fost uitată.

„Nu suntem împotriva stimulării consumului sau a creşterii salariilor, dar trebuie să fim atenţi la doză - cât de mult poţi accelera fără a trebui să frânezi brusc?”, a spus el. „De câte ori trebuie să ne spargem capul până când învăţăm lecţia?”, s-a întrebat guvernatorul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite