BNR: Legile incerte şi impredictibile, risc sistemic ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR pune în circulaţie o monedă de argint dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea

Cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicaţii asupra solvabilităţii sectorului bancar este principalul risc sistemic ridicat şi dificil de gestionat identificat de băncile din România.

Cel de-al doilea este reprezentat de riscul de creştere a costului de finanţare ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii monedei naţionale cu efecte negative asupra capacităţii de plată a debitorilor, în special a populaţiei şi IMM.

Un altul îl reprezintă riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluţiilor externe, de exemplu creşterea economică la nivel global, modificările de ordin politic şi accentuarea tensiunilor geopolitice, sectorul bancar european, şi/sau interne, de exemplu politici fiscale prociclice, adâncirea deficitului de cont curent.

Conform Sondajului trimestrial privind riscurile sistemice elaborat de Banca Naţională a României, cele mai mari instituţii de credit din România au identificat în exerciţiul curent şase riscuri ridicate şi două moderate, similar rezultatelor exerciţiului anterior (septembrie 2017).

Primele trei riscuri cu potenţial sistemic ridicat la adresa sectorului bancar autohton, menţionate mai sus, se menţin aceleaşi cu cele de la evaluarea precedentă. Potrivit BNR, se remarcă o creştere a impactului în cazul materializării riscurilor legate de creşterea costului finanţării şi de deteriorarea încrederii investitorilor în economiile emergente.

Riscul asociat inovaţiei financiare şi provocărilor la adresa securităţii cibernetice se menţine drept cel de-al patrulea risc sistemic ridicat, similar execiţiului anterior şi este în continuare considerat de bănci ca fiind un risc dificil de gestionat.

Ultimele două riscuri sistemice ridicate au fost considerate de instituţiile de credit ca fiind riscul asociat evoluţiilor din piaţa imobiliară rezidenţială şi riscul provenind din creşterea accelerată a creditării populaţiei.

Băncile au încadrat în categoria riscuri sistemice moderate următoarele riscuri: riscul de menţinere a unei evoluţii modeste a activităţii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare şi riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar şi sectorul public. Acestea s-au menţinut relativ neschimbate comparativ cu exerciţiul anterior.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor instituţiilor de credit la chestionarul privind riscurile sistemice. Acesta este transmis celor mai importante 12 instituţii de credit din sistem după valoarea activelor. Acestea deţineau circa 86 la sută din activele totale ale sectorului bancar în luna noiembrie 2017. Chestionarul este adresat persoanelor cu atribuţii de conducere din cadrul departamentelor de administrare a riscului ale acestor instituţii de credit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite