„Business Insider“ laudă România: „Iată ce a făcut şi acum este una dintre ţările cu cele mai mari creşteri economice din Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reducerea taxelor a accelerat consumul, dar a crescut şi deficitul bugetar al României
Reducerea taxelor a accelerat consumul, dar a crescut şi deficitul bugetar al României

Publicaţia financiară „The Business Insider“ laudă politicile fiscale ale României, menţionând că reducerea taxelor a transformat ţara noastră într-unul din statele cele ami mari rate de creştere economică din Uniunea Europeană.

În anul 1974, economistul american Arthur Laffer, pe atunci profesor la Universitatea din Chicago, lua cina cu prietenul său Jud Wanninski, editor asociat la „Wall Street Journal“. Cei doi erau acompaniaţi de Donald Rumsfeld şi Dick Cheney, ambii lucrând în acel moment în administraţia preşedintelui Gerald Ford. Subiectul discuţiei era o propunere a lui Ford de atunci, care presupunea creşterea taxelor.

Atunci, economistul a desenat pe un şerveţel un grafic, numit „curba Laffer“. Aceasta spune că, atunci când guvernul creşte taxele prea mult, contribuabilii nu mai sunt stimulaţi să muncească, aşa că guvernul va ajunge să strângă mai puţini bani. Mai departe micile firme nu mai pot concura, iar creşterea economică încetineşte.

Curba Laffer spune că veniturile sunt zero la buget fie că ai taxe zero, fie că acestea sunt 100% din venituri. Undeva între aceste niveluri se găseşte pragul „optim“, la care atât guvernul primeşte bani, dar şi angajaţii, iar productivitatea este bună.

Arthur Laffer este acum cunoscut îndeosebi pentru politicile economice ale fostului preşedinte Ronald Reagan, care promovau libertatea comerţului, mai puţine reglementări şi taxe mici. Aceste politici au contribuit la „cel mai mare boom din istoria Statelor Unite“: între 1982 şi 2007 acestea au creat mai multă bunăstare decât în precedenţii 200 de ani adunaţi. 

Aceste politici economice se aplică şi peste hotare. „Business Insider“ scrie că o parte a motivelor pentru care Marea Britanie a votat ieşirea din Uniunea Europeană a fost să scape de taxele şi reglementările punitive impuse de către oficialii de la Bruxelles, care nu sunt aleşi de popor.

România taie taxele, iar creşterea economică le urmează

Articolul menţionează că o altă ţară care a „înţeles“ această doctrină este România, o naţiune montană din centrul Europei, care are 20 de milioane de locuitori. După ani de zile de creştere slabă, guvernul României a modificat Codul Fiscal: la finele anului trecut a redus TVA de la 24% la 20%, a eliminat taxa pe construcţii speciale, a simplificat şi exceptat anumite dividende la taxare, scrie articolul.

Totuşi, dintre modificările prezentate de sursa citată, taxa pe construcţii speciale, în valoare de 1% din valoarea activelor, este în continuare aplicată şi e programată să fie eliminată anul următor. În privinţa dividendelor, impozitul pe dividende a fost redus de la 16% la 5%.

„Schimbările au avut efecte mult mai rapid decât se aştepta“, notează articolul.

În primul trimestru, România a înregistrat o creştere economică de 4,3% faţă de trimestrul aferent de anul trecut, depăşind estimarea de 3,9% a analiştilor, şi a fost cu 1,6% peste cel de-al patrulea trimestru din 2015.

Acest lucru plasează ţara noastră printre statele cu cel mai mare ritm de creştere din UE, iar Comisia Europeană estimează că România va fi a doua din Europa în funcţie de creşterea economică, după Irlanda.

Mai mult, banca de investiţii Wood & Company prevede o creştere de 5,1% în acest an pentru România şi de 5,8% în 2017. Banca notează că mare parte din creştere nu vine doar din tăierile de taxe, ci şi din costurile reduse pentru credite, restructurarea portofoliilor băncilor şi companiilor, dar şi o politică fiscală permisivă. Astfel, consumul privat este „sănătos“, iar încrederea investitorilor a crescut, notează „Business Insider“.

De asemenea, ţara „trece înapoi la muncă“: şomajul a scăzut la 6,6% în luna mai, comparativ cu o medie de 10,1% în statele din zona euro. Deşi şomajul în rândul tinerilor este la un nivel îngrijorător, de 21%, este în continuare sub nivelurile foarte mari întâlnite în alte ţări precum Italia (36,9%), Spania (43,9%) şi Grecia (47,7%).

"Silicon Valley-ul" Europei: sectorul IT contribuie cu 6% la PIB

Publicaţia notează şi un alt avantaj al României: Bucureştiul devine un important centru IT, acesta crescând puternic în ultimii ani. În primul trimestru, sectorul IT a contribuit cu 6,1% la Produsul Intern Brut al României şi este aşteptat să treacă de 10% în anul 2017. De ani buni, România s-a promovat drept un spaţiu pentru programatori buni, cunoscători de engleză şi cu costuri rezonabile. Acum, multe dintre companiile de top din lumea tehnologiei, precum Adobe, Microsoft, IBM, Intel sau Oracle operează în Bucureşti, unde preţurile de consum sunt mult sub cele din Londra. „Business Insider“ notează, de altfel, că în Bucureşti chiria este cu 84% sub nivelul din Londra.

Autorul spune şi că România este, probabil, Silicon Valley-ul Europei. 

Acesta conchide că politicile monetare de injecţie de bani în sistemele financiare şi dobânzile negative ţinute de băncile centrale şi-au dovedit limitele, iar taxele „punitive“ şi reglementările sunt o povară.

„Este timpul să urmăm drumul deschis de România şi să ne concentrăm pe reformarea politicilor noastre fiscale“, conchide articolul.

Deficit de 3% şi creştere pe consum şi importuri

Pe de altă parte, articolul în cauză nu specifică anumite detalii, cum ar fi faptul că accelerarea creşterii economice a României a venit din consum, iar consumul mai mare s-a transformat în importuri mai multe. Mai mult, reducerea taxelor s-a făcut şi ea pe datorie, ca şi înainte de criza din 2008, reducerile de taxe operate de Guvernul Ponta şi creşterea salariilor bugetarilor ducând deficitul României la 2,95% din PIB pe acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite