Clar, preţul gazelor trebuie să crească!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este afirmaţia directorului general al E.ON România. La aceste poziţii, dese în ultimii 10 ani, încercarea de contracarare a Preşedintelui ANRE a fost rapid catalogată de către directorul general al celeilalte mari companii - GdF Suez: „preţul trebuie să scadă la alţii”. Puterea obişnuinţei sau puterea indolenţei?

La o conferinţă desfăşurată pe data de 28 septembrie 2015, au apărut opinii convergente, dar atât de separate între reprezentanţii ANRE şi principalii furnizori de gaze, privind evoluţia preţului gazelor naturale în anul următor.

Preşedintele Autorităţii de Reglementare în Energie, Nicolae Havrileţ, a lansat cu puţin timp în urmă o prognoză: „Anul viitor, dacă vorbim strict de preţul gazelor, preţul la gaze va scădea cu 10% la consumatorul final”. O afirmaţie care poate să fie plauzibilă în trendul actual al evoluţiei cererii şi ofertei pe piaţă.

Pe cealaltă parte, reprezentanţii companiilor afirmau la aceeaşi conferinţă (conform Digi24), că va scădea preţul, dar nu la gazele pe care le vor vinde ei:

  • Eric Stab, director general GDF Suez arăta: „Poziţia ANRE la care vă referiţi, că preţul gazului va scădea din vara anului viitor, nu se referă la gazul pentru consumatorii finali, ci la gazul pentru industrie.”  
  • Frank Hajdinjak, director general E.ON, spunea: „Avem o reducere semnificativă a consumului de gaze naturale. În acelaşi timp reţeaua rămâne aceeaşi, iar numărul de angajaţi care întreţin reţeaua nu scade. În acest caz costul pe Megawatt oră trebuie să crească, este clar!”

Este important să subliniem că în perioada 2004-2015 numericul personalului care întreţinea aceleaşi reţelele de distribuţie a scăzut semnificativ şi cu toate acestea tariful de distribuţie a crescut de cca. 4,5 ori!!! Această corelaţie se aplică, doar când le convine unora!

Mobilitatea şi rapiditatea cu care au reacţionat aceste firme, la afirmaţia Preşedintelui ANRE, organizând o conferinţă spre a-l contrazice pe acesta şi a da direcţia: Clar, preţul trebuie să crească.

Chiar dacă piaţa din România arată tendinţă de scădere a preţului la gaze, chiar dacă piaţa din Europa arată o tendinţă de scădere a preţului la gaze, unele firme din domeniul furnizării gazelor nu concep decât o singură abordare: Clar, preţul trebuie să crească.

Fermitatea cu care reprezentanţii acestor companii sar la gâtul preşedintelui ANRE, la o simplă afirmaţie, apreciez ca făcută corect, într-un trend normal al lucrurilor, denotă modul în care sunt trataţi consumatorii români.

Clar, românii sunt condamnaţi să plătească mai mult pe gaze, pentru că aşa vor unii.

Pentru a înţelege tabloul acestor afirmaţii, am să încerc o „traducere” a lor: gazele vor fi achiziţionate mai ieftin în anul următor, dar este necesar să fie vândute mai scump către populaţie.

Realitatea ultimiilor ani arată că puterea cumpărată, puterea obişnuinţei şi puterea indolenţei românilor: Clar, a determinat creşterea preţului la gaze. Clar, va determina creşterea preţului la gaze. Vai, sărac popor român.
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite