Coface: Dispariţia a 111.000 de firme în acest an anulează efectul înmatriculărilor din 2011-2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Întreruperea activităţii a 111.000 de firme în primele nouă luni, cu afaceri totale anul trecut de 43,5 miliarde lei, a avut un efect de anulare a activităţii noi generate de înfiinţarea a circa 90.000 de companii în ultimii doi ani, iar economia românească nu se regenerează, potrivit Coface.

Companiile care şi-au intrerupt activitatea în acest an aveau o vechime în economie de circa zece ani, iar anul trecut cumulau circa 246.700 de angajaţi, mai mult cu 10% decât aveau firmele nou înfiinţate în anii 2011 şi 2012, în total, potrivit datelor Coface.

"Anul 2013 a avut un efect de anulare a unei activităţi noi de doi ani, ceea ce este foarte îngrijorător pentru ca economia românească nu se regenerează", a declarat marţi directorul general al Coface, Constantin Coman, într-o conferinţă de presă.

Companiile care şi-au înrerupt activitatea au cumulat datorii totale de 121 miliarde lei, cu active imobilizate de 43 miliarde lei. Din totalul acestora, 52% au fost radiate, 17% au intrat în insolvenţă, 16% au fost dizolvate, iar 15% suspendate.

Numărul firmelor intrate în insolvenţă în primele nouă luni a ajuns la 18.321, în scădere cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă ritmul de deschiderii a procedurii de insolvenţă s-a accelerat în trimestrul al treilea, având în vedere că la finele lunii iunie decalajul era de 10%.

Pentru întregul an, estimăm că se va ajunge la circa 25.000 de firme intrate în insolvenţă, păstrându-se o reducere de 3-3,5% faţă de anul trecut. Cel mai îngrijorător este faptul că în anul 2013 se va înregistra un număr record al insolvenţelor în rândul companiilor medii şi mari", a spus Coman.

Firmele insolvente în perioada ianuarie-septembrie au cumulat datorii neacoperite prin valoarea contabilă a activelor de 13 miliarde lei, în urcare cu 52% faţă de perioada similară a anului trecut, când se situau la 8,5 miliarde lei.

Din totalul datoriilor, circa 40% (5,2 miliarde lei) vor fi pierderi în bilanţurile băncilor creditoare, nivel similar celui din perioada corespunzătoare din 2012, determinând creşterea creditelor neperformante pe segmentul corporate cu 4,5 puncte procentuale. Restul de 60% reprezintă pierderi asumate de sectorul privat şi de stat, iar efectul negativ se propagă pe lanţul furnizor-client.

Din punct de vedere social, insolvenţele au generat pierderea a 77.000 de locuri de muncă, cu 1,8% mai puţin decât în ianuarie-septembrie 2012, dar cu 53% mai mult decât în 2011. Sectoarele unde s-au concentrat 60% dintre locurile de muncă pierdute vizează fabricarea produselor textile, construcţii, fabricarea substanţelor chimice, alte activităţi de servicii personale şi industria metalurgică.

"La nouă luni lucrurile se agravează faţă de şase luni. Dacă în 2012 companiile care au intrat în insolvenţă cu cifră de afaceri de 1,5-5 milioane de euro erau 259, în 2013 au fost 382 de firme. Credem că este o deteriorare mai mare a mediului de business în România, companiile nu mai pot face faţă după cinci ani de criză profundă, trebuie să lupte mult mai mult decât o companie acum doi-trei ani pentru a rezista în faţa mediului de business românesc", a afirmat Coman.

Pentru segmentul cu cifră de afaceri între cinci şi zece milioane de euro, numărul insolvenţelor a crescut de la 37 la 79, iar pentru cel între zece şi 50 milioane euro, avansul a fost de la 28 la 48 de insolvenţe, ceea ce înseamnă că firmele medii şi mari nu au mai găsit resurse pentru a se finanţa sau restructura. Reprezentanţii Coface apreciază că anul 2013 reprezintă o întoarcere la anul 2009 ca dificultate.

"Motivul esenţial pentru care firmele au intrat în insolvenţă nu a fost scăderea cifrei de afaceri, ci dezinvestirea (scăderea activelor), supraîndatorarea şi colectarea mai greoaie a creanţelor, iar perioada de încasare a creanţelor (DSO) a crescut de la an la an", a explicat directorul Coface.

Companiile care au intrat în insolvenţă în primele trei trimestre au înregistrat o cifră de afaceri medie aproape dublă comparativ cu perioada similară a anului trecut, de circa două milioane lei, cu un număr de salariaţi similar, un grad de îndatorare uşor mai mic (102% faţă de 106%), o scădere a ponderii datoriilor în cifra de afaceri de la 166% la 131%.

"Firmele intrate în insolvenţă în 2013 sunt mult mai sănătoase decât cele care au intrat anul trecut, totuşi nu a fost un impediment pentru ele de a intra în procedura insolvenţei", apreciază Coman.

În ultimele trei luni s-a evidenţiat o creştere "spectaculoasă" a insolvenţelor din industria textilă, la 1.000 de firme active cu afaceri de peste 10.000 de euro, ajungând pe prima poziţie în top. Din cele peste 8.000 de firme din industria textilă, circa 40% au dispărut în primele nouă luni, iar la 1.000 de firme active sunt înregistrate 107 insolvenţe în domeniul textilelor. Umătoarele domenii în top 5 sunt construcţiile, industria extractivă, hoteluri şi restaurante şi industria alimentară şi a băuturilor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite