Comisia Europeană: Jucăriile şi autoturismele, în topul alertelor rapide pentru produse periculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 2 000 de alerte privind produsele periculoase care circulă prin în Uniunea Europeană au fost emise în 2017, se arată în raportul privind sistemul de alertă rapidă prezentat luni de Comisia Europeană.

Potrivit acestuia, jucăriile şi câteva modele de maşini şi motociclete s-au aflat în topul produselor periculoase detectate şi scoase de pe piaţă, în urma alertelor rapide europene.

"Normele europene privind protecţia consumatorilor garantează că în UE sunt vândute numai produse sigure. Dacă acest lucru nu se întâmplă, sistemul de alertă acţionează rapid, ajutând autorităţile să elimine orice produse care ar putea pune în pericol sănătatea oamenilor. Datorită acestui sistem, păstrăm în siguranţă copiii noştri şi prevenim accidentele mortale pe drumurile noastre", a spus Věra Jourová, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitatea între sexe.

În 2017 au fost emise 2.201 de alertă rapide, care au dus la aproape 4.000 de acţiuni ulterioare, cum ar fi retragerea produselor de pe piaţă. 

“Acest lucru arată că toate autorităţile naţionale au monitorizat îndeaproape alertele din sistem şi au luat toate măsurile necesare pentru a contribui la creşterea siguranţei pieţei pentru consumatori”, se arată în comunicatul Comisie Europene.

Care sunt produsele care prezintă cele mai mari riscuri şi de unde provin

În 2017, "jucăriile" au fost cea mai notificată categorie de produse (29%), urmate de "autovehicule" (20%) şi "articole de îmbrăcăminte, textile şi articole de modă" (12%).

În ceea ce priveşte riscurile, cel mai des semnalat în 2017 a fost prejudiciul (28%), urmat de riscul chimic (22%).

Majoritatea produselor periculoase notificate în sistem provin din afara UE. China este ţara de origine principală, dar numărul alertelor a rămas stabil la 53% (1.155) în 2017, la fel ca în anul precedent. 

“Comisia continuă să coopereze strâns cu autorităţile chineze, lucrând împreună pentru a discuta cazuri specifice şi pentru a pune în aplicare acţiuni, cum ar fi schimbul de bune practici”, a informat CE, precizând că produsele periculoase de origine europeană au reprezentat 413 de notificări (26%).

Comisia va prezenta în aprilie noile norme de protecţie a consumatorilor

Sistemul de alertă rapidă este un instrument important pentru punerea în aplicare a legislaţiei UE privind protecţia consumatorilor de către autorităţile naţionale de protecţie a consumatorilor. Pentru a îmbunătăţi în continuare punerea în aplicare, Comisia va dezvălui în luna aprilie "Noua ofertă pentru consumatori", care urmăreşte modernizarea normelor existente şi îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor.

Comisia va continua să lucreze la modernizarea sistemului de alertă rapidă, permiţând autorităţilor şi întreprinderilor să protejeze mai bine consumatorii de produsele periculoase.

Următorul pas al modernizării sistemului va permite utilizatorilor să citească fiecare alertă în toate limbile oficiale ale UE.

Începând cu anul 2003, sistemul Rapid Alert asigură circulaţia rapidă a informaţiilor despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piaţă şi / sau retrase oriunde în Europa între statele membre şi Comisia Europeană. 

În acest fel, pot fi luate măsuri de urmărire corespunzătoare (interzicerea / oprirea vânzărilor, retragerea, retragerea sau respingerea de către autorităţile vamale) peste tot în UE.

Treizeci şi una de ţări (UE împreună cu Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) participă în prezent la sistem. Sistemul de alertă rapidă funcţionează datorită cooperării strânse zilnice şi permanente între statele membre.

Sistemul de alertă rapidă are un site public dedicat (ec.europa.eu/consumers/rapid-alert-system), care oferă acces la actualizările săptămânale ale alertelor transmise de autorităţile naţionale care participă la sistem. În fiecare săptămână, aproximativ 50 de alerte sunt înregistrate şi publicate pe web. Oricine poate consulta notificările din sistem. De asemenea, consumatorii şi întreprinderile îşi pot crea şi personaliza propriile abonamente la alerte în funcţie de nevoile şi preferinţele lor şi pot partaja alerte prin intermediul reţelelor sociale.

Un instrument specific este de asemenea disponibil pe site pentru ca întreprinderile să informeze rapid şi eficient autorităţile naţionale despre un produs pe care l-au introdus pe piaţă şi care ar putea fi nesigur.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite