Companiile care se asociază în carteluri pentru a câştiga licitaţii cu statul vor fi mai uşor depistate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei va implementa un sistem informatic cu ajutorul căruia va putea găsi indicii privind formarea cartelurilor, în special a celor care participă la licitaţiile de achiziţii publice.

Numeroaasele situaţii în care mai multe companii se înţeleg pentru a-şi adjudeca contractele cu statul vor fi mai uşor depistate, cu ajutorul unui sistem informatic care va facilita căutarea informaţiilor publicate în SEAP. 

În cazul în care în anunţurile publicate pe SEAP vor apărea similitudini, care ar putea constitui indicii privind formarea cartelurilor, Consiliul Concurenţei va putea aplica sancţiunile prevăzute de lege.

Proiectul informatic bazat pe o platformă de tip Big Data, demarat de Consilul Concurenţei, este finanţat din fonduri externe nerambursabile şi este destinat, printre altele identificării mai rapide a cartelurilor, în special a celor din achiziţii publice. 

“Ca rezultat al dezvoltării şi implementării acestui proiect, autoritatea de concurenţă îşi va îmbunătăţi şi eficientiza activitatea fiind în măsură să analizeze într-un timp mai scurt volume mult mai mari de date”, a informat autoritatea de concurenţă.

Valoarea proiectului este de 50.681.629,59 lei, din care: asistenţă financiară nerambursabilă solicitată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POC 2014-2020 în valoare de 31.031.879,98 lei, cofinanţare proprie în valoare de 5.761.433,59 lei şi cheltuieli neeligibile în valoare de 13.888.316,02 lei. 

Durata de implementare este de 30 luni, începând cu 29 ianuarie 2018, data semnării contractului de finanţare.

Proiectul “Optimizarea interacţiunii cu mediul de afaceri si implementarea unor mecanisme avansate de analiză şi schimb de date prin implementarea unui sistem informatic de e-guvernare şi analiză de tip Big Data în cadrul Consiliului Concurenţei” – cod SMIS 109641 se va derula în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care va asigura suport logistic şi know-how.

Obiectivul general al proiectului constă în integrarea şi valorificarea operaţională şi analitică a volumelor mari de date în vederea susţinerii activităţilor de investigaţii, dezvoltarea funcţiei de prevenţie, detectare şi luare de măsuri specifice activităţii Consiliului Concurenţei prin implementarea unui sistem informatic bazat pe o platformă de tip Big Data. 

Proiectul este co-finanţat din Fondul de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite