Companiile de utilităţi: Avariile din reţele nu vor duce la creşteri ale tarifelor de distribuţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a anunţat joi că, anul trecut, companiile membre, care activează în domeniul transportului, distribuţiei şi furnizării energiei electrice şi distribuţiei şi furnizării gazelor naturale, au investit, în total, aproximativ 500 milioane de euro, iar avariile din reţele nu vor duce la creşterea tarifelor de distribuţie.

Suma totală investită de membrii ACUE în perioada 2005-2016 este de circa 9,8 miliarde de euro.

România s-a confruntat, în ultima perioadă, cu fenomene meteo extreme, imprevizibile, care au provocat avarii importante, pe arii extinse, ale reţelelor de distribuţie a energiei electrice.

”Marea majoritate a lucrărilor de remediere a avariilor şi defecţiunilor provocate de astfel de fenomene meteo se încadrează în categoria lucrărilor de investiţii, fiind cuprinse în planurile de investiţii ale operatorilor de distribuţie, aprobate de ANRE, şi în consecinţă nu conduce la creşteri ale tarifelor de distribuţie”, arată federaţia, într-un comunicat.

Valoarea programelor investiţionale şi tipurile de lucrări sunt avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), conform legislaţiei secundare în vigoare, fiind corelate cu gradul de suportabilitate al consumatorilor şi starea tehnică a reţelelor, spun oficialii ACUE.

”Distribuitorii de energie electrică fac în permanenţă analize pentru determinarea necesarului de lucrări şi a intervenţiilor urgente în funcţie de starea tehnică şi vechimea echipamentelor şi reţelelor de distribuţie şi execută lucrările necesare, de verificare, mentenanţă sau înlocuire a componentelor reţelei”, adaugă ei.

Reprezentanţii ACUE afirmă totodată că reţelele de distribuţie din România necesită investiţii susţinute pentru a atinge un nivel de performanţă ridicat, în linie cu aşteptările consumatorilor, precum şi cu gradul de suportabilitate al acestora.

”Reducerea întreruperilor neplanificate, categorie în care se încadrează şi situaţiile consemnate zilele trecute în mai multe zone din ţară, reprezintă o prioritate pentru companiile de distribuţie. La acest capitol, au fost înregistrate progrese în ultima perioadă şi suntem convinşi că investiţiile prevăzute pentru anii următori vor continua să aducă îmbunătăţiri”, spun oficialii federaţiei.

Condiţiile meteo extreme precum cele cu care s-a confruntat România în luna aprilie au pus la grea încercare reţelele de distribuţie, care au trebuit să facă faţă unor condiţii de iarnă extremă, când vântul puternic a bătut în rafale cu viteze cuprinse între 55 şi 90 km la oră.

Membri ACUE spun că intervenţiile în teren ale echipelor operatorilor de distribuţie s-au făcut în condiţii dificile, în multe zone accesul către liniile afectate fiind foarte îngreunat de condiţiile din teren.

Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite