Cu ce ne încălzim la iarnă fără subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea cu centrale termice de apartament pe gaze ar putea deveni mai ieftină în această iarnă, după ce Guvernul va elimina subvenţia acordată de la bugetul de stat. Specialiştii susţin că, pe termen mediu, tot racordarea la sistemul centralizat va fi mai rentabilă, pentru că preţul gazelor va creşte foarte mult în următorii ani.

Guvernul va aproba în şedinţa de mâine eliminarea subvenţiilor de la bugetul de stat acordate CET-urilor, care acopereau până acum maximum 45% din costurile cu combustibilul. În schimb, Ministerul Muncii va acorda ajutoare directe pentru cei cu venituri mai mici de 786 de lei pe membru de familie, faţă de 615 lei, cum era până acum. Primăriile acoperă şi ele cel puţin 10% din preţul final al energiei. Prin urmare, preţul energiei termice fără subvenţiile acordate de bugetul de stat ar putea creşte cu mai mult de 50%, însă acest lucru va depinde de decizia primăriilor.

Gazele se vor scumpi în următorii ani

În prezent, o gigacalorie costă în medie circa 200 de lei, iar un apartament consumă 1-1,5 gigacalorii lunar. În schimb, cei care deţin o centrală termică de apartament pe gaze plătesc în jur de 300 de lei pe lună în timpul iernii. Prin urmare, în oraşele unde preţul final al gigacaloriei va creşte cu peste 50%, va fi mai ieftină încălzirea pe gaze în această iarnă, fără a pune la socoteală investiţia iniţială pentru achizia centralei de apartament.

Specialiştii avertizează însă că acest transfer de la sistemul centralizat la încălzirea pe gaze, chiar dacă pare o afacere bună acum, nu va fi la fel de rentabilă pe viitor. „La nivelul Uniunii Europene, studiile arată că cele mai mici costuri le vor avea tot CET-urile. Aceasta pentru că ele pot produce energie electrică şi termică simultan şi, de asemenea, asigură toate condiţiile pentru a produce energie şi din altceva decât din gaze", a declarat, pentru „Adevărul", Tudor Popescu, fost şef al Agenţiei Municipale de Eficientizare şi Reglementare în Energie din Bucureşti.

În plus, gazele se vor scumpi atât de mult în câţiva ani, încât va fi din nou mai ieftin să fim branşaţi la sistemul centralizat. „Trendul internaţional al creşterii preţului gazelor este evident şi de neevitat, întrucât gazul este o resursă pe cale de dispariţie. Adăugăm asta la faptul că în România preţul are un decalaj faţă de nivelul european, iar tarifele plătite acum de populaţie sunt mici. Va veni o liberalizare a pieţei şi oamenii trebuie să se aştepte ca preţul gazelor să crească", a precizat în urmă cu o lună, într-un interviu pentru „Adevărul", Corneliu Bodea, vicepreşedintele Adrem Invest - companie care construieşte o centrală în cogenerare la Suceava. Guvernul şi-a asumat în faţa FMI liberalizarea totală a pieţei de gaze până în 2015.

Încălzirea electrică, cea mai scumpă

O variantă care a fost dintotdeauna mai ieftină decât gazul este încălzirea pe lemne, însă aceasta este mai puţin potrivită pentru mediul urban. În ultima vreme au apărut o grămadă de alte echipamente de ultimă generaţie, precum pompele de căldură sau încălzirea electrică prin pardoseală. Însă pompele de cădură înseamnă o investiţie iniţială de peste 20.000 de lei pentru achiziţia echipamentului, iar încălzirea prin pardoseală ar putea fi rentabilă doar dacă o utilizăm noaptea şi ne alegem un abonament la electricitate cu tarife diferenţiate pe intervale orare, altfel vom plăti o factură uriaşă la curent.

Continuă debranşările

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în primele şase luni din 2011 s-au debranşat de la sistemul centralizat 9.935 de apartamente, iar în sistem au rămas 1.544.594 de apartamente, cu 4% mai puţine decât la jumătatea anului 2010.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite