Cum cumperi de la Fisc o casă rămasă fără moştenitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa poate fi cumpărată de la Fisc la preţ de chilipir FOTO: Adevărul
Casa poate fi cumpărată de la Fisc la preţ de chilipir FOTO: Adevărul

O categorie aparte de bunuri scoase la vânzare de Fisc sunt succesiunile vacante.  Proprietari au murit fără a lăsa moştenitori, şi care au intrat în posesia statului. Acestea devin adevărate chilipiruri, pe măsură ce statul diminuează preţul, de la o licitaţie la alta


Imobilele sau alte bunuri care au aparţinut persoanelor decedate, pentru care nu s-au găsit succesori, intră în proprietatea statului. Prin departamentul de valorificare bunuri, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le pune spre vânzare. Preţurile cerute de stat sunt, de cele mai multe ori, sub nivelul pieţei.

Aceste bunuri, denumite succesiuni vacante, sunt destul de rare printre ofertele ANAF. Lunar apar în evidenţa Fiscului câteva zeci de astfel de oferte. Cei interesaţi pot găsi informaţii despre imobilele scoase la vânzare la rubrica „Anunţuri” de pe site-ul ANAF, în categoria „Valorificare bunuri ale statului”, unde sunt prezentante atât detaliile bunurilor, cât şi ale licitaţiei. 

Succesiuni vacante licitate sub preţul pieţei
 
De exemplu, pe data de 17 noiembrie, Direcţia Finanţelor Publice Prahova organizează licitaţia pentru vânzarea, în Sinaia, a unui apartament  cu două camere, cu suprafaţă de circa 45 mp, preţul de pornire fiind de circa 22.000 de euro (100.000 de lei). Preţul este destul de avantajos în condiţiile în care un apartament de două camere în această localitate valoarează între 35.000 şi  50.000 de euro, în funcţie de amplasament.

Potrivit responsabililor de vânzare, este vorba despre o succesiune vacantă. Fostul proprietar locuia în Germania, iar după decesul acestuia, notarul desemnat de stat nu a reuşit să descopere rude până al gradul al şaptelea, cărora le-ar fi putut încredinţa moştenirea. Alte succesiuni vacante care urmează să fie scoase la licitaţie sunt prezentate în categoria „Valorificare stocuri”, pe site-ul ANAF. Aici unde sunt trecute toate succesiunile intrate în proprietatea statului şi care au fost deja evaluate. De exemplu, un  imobil din localitatea Petroşani, împreună cu terenul aferent, de 345 de metri pătraţi, este evaluat la un preţ de 41.500 de lei şi urmează să fie scos la licitaţie. De asemenea, au fost evaluate şi urmează să fie vândute  mai multe parcele de teren reprezentând succesiuni vacante  din Ocolişul Mare, comuna Bretea Romană, preţurile fiind cuprinse între 600 şi 4.300 de lei şi diferind în funcţie de suprafaţă.

Licitaţia şi vânzarea

„Pentru vânzare este nevoie să depuneţi la Trezorerie o garanţie de 10% din preţul de pornire. După ce câştigă licitaţia şi virează banii pentru imobil, cumpărătorul primeşte o chitanţă, iar în circa o lună se încheie contractul de vânzare-cumpărare, între stat şi câştigătorul licitaţiei, la notariat”, ne-au comunicat reprezentanţii Fiscului responsabili de vânzarea unor succesiuni vacante.

Primul preţ de vânzare corespunde cu evaluarea imobilului. Dacă imobilul nu este valorificat, preţul poate scădea la 75% din estimarea iniţială. Dacă nici la a doua licitaţie bunul nu se vinde, preţul se poate reduce, din nou, aşa încât, dacă la a treia licitaţie se prezintă un singur cumpărător, achiziţia se poate face la un preţ negociat între acesta şi organizatori. Preţul final nu poate fi însă mai mic decât 25% din evaluare.

Posibilitatea de a câştiga bunul în instanţă

Normele care legiferează succesiunile vacante stabilesc şi ce se întâmplă dacă, după vânzarea imobilului de către Fisc, apare un moştenitor. Astfel, potrivit hotărârii 731 din 4 iulie 2007, „certificatul de vacanţă succesorală (prin care statul intră în proprietatea imobilului respectiv) nu poate fi modificat, înlocuit sau anulat decât printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă”. Prin urmare, dacă o astfel de succesiune este deja în proprietatea statului, bunul imobil nu poate fi recuperat de un eventual moştenitor decât prin sentinţă judecătorească.

Dacă bunul a fost deja valorificat de stat, moştenitorul sau persoana îndreptăţită să intre în posesia acestuia va primi suma rezultată din valorificare. Astfel, aceeaşi hotârâre prevede că „organele de valorificare restituie bunurile intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului sau contravaloarea acestora, în baza hotărârilor judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile. În cazul bunurilor trecute în proprietatea statului în baza unei ordonanţe emise de procuror, restituirea se poate face şi în baza unei ordonanţe emise de procuror. În cazul bunurilor valorificate, restituirea contravalorii acestora se face la nivelul valorii recuperate în urma valorificarii”.

Potrivit unor notari consultaţi de „Adevărul”, dezbaterea succesiunii o pot cere rudele de până la gradul trei – patru. Cu toate astea, pretenţii asupra unui bun imobil pot ridica şi creditori ai defunctului, care cer restituirea datoriei etc.
 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite