Articol publicitar

Cum îmi rezolv mai repede şi mai bine diferendele cu banca?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ îţi spune povestea de succes a CSALB, organismul special gândit să te ajute când ai probleme cu banca, după ce-ai apelat la soluţia creditului.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) şi-a consolidat, în cei trei ani de funcţionare, cât a împlinit la începutul acestei luni, încrederea în rândul cetăţenilor. Pornit la drum în toamna lui 2015, ca urmare a transpunerii unei directive europene în legislaţia românească, CSALB a devenit repede o organizatie apolitică şi nonguvernamentală, al cărei scop declarat este implicarea în adoptarea unei culturi a negocierii şi soluţionării amiabile a diferitelor speţe ce pot apărea în relaţia consumatorilor cu băncile şi cu IFN-urile. În plus, CSALB a mizat foarte mult pe reputaţia şi expertiza profesională a specialiştilor – numiţi conciliatori – cu care colaborează în scopul rezolvării litigiilor dintre consumatori (adică exclusiv persoane fizice) şi instituţiile financiar-bancare. Conciliatorii trebuie să aibă o experienţă de minim zece ani în domeniul juridic sau economic, având expertiză efectivă în activitatea financiar – bancară.

CSALB a devenit o alternativă la răspunsurile oferite de instanţa de judecată sau de ANPC (în contextul reclamaţiilor depuse de consumatori), câştigând teren semnificativ în ultimii ani. Astfel, doar în primele două luni şi jumătate ale anului, la nivelul Centrului s-au constituit deja 124 de dosare, în condiţiile în care 2018 a adus o cifră-record de 550 de dosare de caz constituite.

De trei ani cred în povestea asta, povestea numită soluţionarea alternativă. Soluţia asta se poate aplica nu doar în domeniul financiar-bancar, după mine ea se poate aplica în orice domeniu, în orice industrie. Până în acest moment sunt doar trei centre de soluţionare alternativă în România. Unul pentru pensii private, piaţa de capital şi asigurări, respectiv SAL-FIN, înfiinţat în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, al doilea este CSALB, gândit de la început ca organism independent, tocmai pentru a câştiga credibilitate, iar cel de-al treilea are rol de entitate SAL complementară, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului”, a declarat marţi la Adevărul Live, Alexandru Păunescu, membru al Colegiului de Coordonare şi purtător de cuvânt al CSALB.

În opinia lui Păunescu, existenţa CSALB este o soluţie de tipul „win-win” pentru ambele părţi care se implică benevol într-un asemenea demers, fie că este vorba despre consumator, fie că este vorba despre o bancă.

Poziţia unei bănci aflate într-un litigiu în instanţă cu un consumator este delicată, indiferent dacă ea are sau nu câştig de cauză. În momentul în care un consumator câştigă, de obicei sunt prezente nişte camere de luat vederi şi reporteri la intrarea în tribunal care ne anunţă că banca respectivă a pierdut litigiul, chiar dacă nu avem o hotărâre cu caracter definitiv. Despre apel sau eventual recurs nu se bate monedă foarte mult. Cum băncile se bazează foarte tare pe încredere, ca principal activ, pe credibilitate, buna reputaţie e cea care dă tonul în relaţia cu consumatorii. În momentul în care ai un litigiu cu un consumator, ai o problemă. Şi asta fiindcă ţi se face publicitate negativă”, a mai spus Păunescu. El a adăugat şi amănuntul conform căruia ar fi şi „ciudat” pentru o bancă „să se laude că a câştigat un litigiu cu un consumator”. „Pierzi oricum, oricare ar fi verdictul final din instanţă! Nu poţi să faci multă publicitate din faptul că ai câştigat un proces de acest tip, în timp ce, din cealaltă parte, ai multe de tras”. Din această perspectivă, a mai spus Alexandru Păunescu, băncile au tot interesul să soluţioneze litigiile cu sprijinul CSALB, fiindcă nu au parte de reclamă negativă, dar şi fiindcă înregistrează inclusiv un cost mult mai mic astfel, în comparaţie cu sumele de bani cheltuite de bănci pentru finalizarea diverselor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată. În ceea ce-l priveşte pe românul de rând, nemulţumit de soarta propriului credit, el trebuie să ştie că poate apela la serviciile oferite online de CSALB, pe www.csalb.ro, unde de la simpla cerere formulată şi până la trimiterea documentelor necesare, care să-i justifice punctul de vedere, totul se poate face cu ajutorul Internetului. În plus, procedurile sunt gratuite pentru consumator, iar timpul de rezolvare a dosarului e de maxim 90 de zile. Practica arată că intervalul de timp necesar soluţionării unui dosar a scăzut deja la o medie de circa 50 de zile calendaristice.    

Alexandru Păunescu mai consideră că se mai impun încă „trei sau chiar patru ani de muncă pentru a face cunoscută existenţa şi menirea Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar”. 

Per total însă, în cei trei ani de când funcţionează, Centrul a reuşit să intermedieze obţinerea a peste 1,4 milioane de euro din negocierile purtate de consumatori cu băncile, suma precizată reprezentând un beneficiu egal, atât pentru consumatori, cât şi pentru bănci. Peste 2.400 de români au apelat până în prezent la serviciile CSALB, preferând rezolvarea amiabilă prin intermediul acestui organism şi, implicit, continuarea unei relaţii comerciale cu banca, în detrimentul litigiilor din instanţă împotriva băncilor (cei care doresc să afle amănunte semnificative, le pot obţine urmărind cu atenţie interviul cu Alexandru Păunescu prezent la Adevărul Live). Povestea CSALB este deja una de succes!

VIDEO Ce faci când ai o dispută cu banca?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite