Daea: România va folosi pesticide până când industria chimică va fi în stare să producă altceva pentru combaterea dăunătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Daea FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Comisia Europeană a decis la 27 aprilie interzicerea neonicoidelor, avertizând că folosirea acestora dăunează albinelor. România a solicitat Comisiei Europene, începând cu anul 2014, derogări pentru tratarea seminţelor cu neonicotinoide în campania de primăvară.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că România trebuie să folosească în continuare substanţele pe care le are pentru tratarea culturii de porumb împotriva dăunătorilor , până când industria chimică va fi în stare să realizeze un alt produs care să răspundă cerinţelor fermierilor români.

„Noi ne confruntăm cu o situaţie extraordinară. Măsura aceasta de restricţionare a neonicotinoidelor nu vine bine Românei. România este principala ţară care cultivă porumb sau exprimându-mă altfel în România se găseşte cea mai mare suprafaţă cu cultură de porumb şi noi ştim cu ce probleme ne confruntăm, cu ce atacuri de tanymecus (n.r. gărgăriţa de porumbişte sau răţişoara este unul din cei mai mari dăunători ai culturilor de porumb). Aici poziţia noastră este fără echivoc: trebuie să continuăm cu substanţele pe care le avem până când industria chimică este în stare să realizeze un alt produs care să răspundă cerinţelor fermierilor români”, a spus Daea.

Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor, astfel încât toate părţile sunt otrăvitoare pentru dăunători. Cercetătorii susţin că aceste pesticide joacă un rol important în decimarea albinelor, fenomen înregistrat în ultimele decenii în toate ţările în care au fost introduse insecticidele pe bază de neonicotinoide.

Comisia Europeană a decis, la 27 aprilie, interzicerea acestor substanţe, după ce cercetătorii au susţinut că numărul albinelor scade semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor, sporind temerile privind un impact sever asupra furnizării de alimente la nivel global, deoarece albinele au un rol cheie în polenizarea multor culturi.

Anunţul CE a venit după ce în luna martie Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a confirmat că pesticidele sunt dăunătoare pentru albine, sprijinind astfel rezultatele unor studii contestate de industrie.

Studiul a analizat cele trei tipuri de neonicotinoide - clothianidin, imidacloprid şi thiamethoxam - a căror utilizare a fost restricţionată în UE, în urma informaţiilor publicate de EFSA în 2013.

Printre cei care produc aceste pesticide se află giganţii Bayer şi Syngenta, care în urmă cu cinci ani au respins concluziile cercetărilor EFSA, apreciindu-le ca defectuoase.

Evaluarea EFSA va fi transmisă Comisiei Europene şi guvernelor UE, care vor decide restricţionarea suplimentară a folosirii neonicotinoidelor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite