Darea în plată s-ar putea aplica şi maşinilor luate în leasing. Experţii se tem că vor exista şi români de rea-credinţă care vor profita de noua lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii care au luat bunuri în leasing le vor putea returna firmei după neplata a două rate, achitând doar sumele restante şi penalităţi de maximum 50% din aceste sume, se arată într-un proiect de lege in iţiat de senatorul PNL Daniel Zamfir. Specialiştii se tem că cetăţenii vor lua în leasing maşini ştiind că le pot returna plătind doar două rate, plus penalităţi.

Modificarea legii leasingului aduce două modificări importante în acest tip de contract, prima vizând  posibilitatea de a restitui firmei bunul luat în leasing, fără a mai fi obligat la plata altor datorii, aşa cum se întâmplă acum, (practic o dare în plată) şi modificarea în sine a caracterului contractului de leasing, care nu va mai fi titlu executoriu, scrie economica.net.

În prezent, după trei luni de neplată, contractul se reziliază, iar bunul (autoturism, cel mai întâlnit exemplu) revine firmei de leasing, care îl vinde la cât este evaluat în acel moment, iar clientul plăteşte diferenţa dintre sumele pe care le mai avea de achitat şi suma obţinută din vânzarea maşinii, plus penalităţile de întârziere. 

Propunerea înaintată de senatorul liberal introduce posibilitatea „dării în plată" a obiectului contractat în leasing,  după neplata a două rate consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contract. 

Debitorul va putea opta să predea autoturismul firmei de leasing plătind doar ratele restante şi despăgubiri care "nu pot cuprinde decât daune moratorii şi sume reprezentând actualizarea cu rata inflaţiei a ratelor neacoperite până la data rezilierii contractului şi a luării în posesie a bunului". Aceste despăgubiri nu vor putea depăşi 50% din totalul ratelor restante.

În plus, prin noua lege, contractul de leasing urmează a-şi pierde titlul executoriu pe care îl deţine la ora actuală. Asta înseamnă că executarea silită nu mai poate fi începută doar pe baza cererii formulate de societatea de leasing, ci finanţatorul va fi obligat să meargă în instanţă pentru a obţine acest titlu. 

Specialiştii se tem că cetăţenii vor lua în leasing maşini plătind doar 2 rate plus penalităţi

Propunerea deputatului de modificare a Legii leasingului are deja avizul Consiliului Legislativ. Surse din mediul financiar au declarat pentru economica.net că,, în cazul în care aceasta va deveni lege, oricine va putea lua în leasing o maşină, o va folosi două luni şi o va putea lăsa apoi în curtea firmei de leasing, plătind doar cele două rate restante şi despăgubirile plafonate la 50%. 

În această situaţie, finanţatorii sunt teoretic cei care ar avea de pierdut, pentru că maşina se devalorizează mult mai mult în aceste două luni. De cealaltă parte, iniţiatorii spun că această prevedere echilibrează contractele de leasing şi "apără consumatorul de abuzul de putere economică al comercianţilor". 

La ora actuală, se poartă inclusiv discuţii cu principalii jucători din piaţă pentru modificarea mai multor articole din vechea lege. În expunerea de motive, iniţiatorii modificării legislative, în special a deposedării contractului de leasing de caracterul de titlu executoriu şi verificarea acestuia în instanţă, invocă decizia Curţii de Justiţie Europene în cauza Mohamed Aziz, care arată că Directiva 93/1993 a CEE privind clauzele abuzive încheiate cu consumatorii impune necesitatea verificării chiar şi din oficiu a caracterului abuziv al acestor clauze contractuale.

Pentru locuinţe există aproape 8.000 de solicitări de dare-n plată 

Până la data de 4 septembrie 2017, erau înregistrate 7.900 de solicitări de dare în plată pentru expuneri de 2,2 miliarde de lei, adică aproximativ 500 milioane de euro.

Deputatul Daniel Zamfir a fost şi iniţiatorul legii dării în plată a locuinţelor contractate prin credit ipotecar. Legea nr.77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a fost însă ulterior amendată de Curtea Constituţională. Judecătorii de la Curte au decis că prevederile legii sunt constituţionale în măsura în care instanţa judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite