Final de mit. Acciza la benzină NU a dus la o creştere de preţuri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acciza la combustibili a avut mai un efect neutru asupra preţurilor şi asupra ratei inflaţiei. Datele arată că tot tam-tam-ul făcut acesteia a fost complet nejustificat. Conform INS, în loc de preconizata creştere explozivă a preţurilor, România continuă să aibă o inflaţie în scădere şi un trend descendent la preţurile mărfurilor alimentare.

De la momentul la care cabinetul şi-a anunţat intenţia de a introduce acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil şi până când aceasta a intrat efectiv în vigoare, o serie de aşa-zişi analişti ”independenţi” şi de politicieni, în frunte bineînţeles cu şeful statului au făcut tot ce era posibil pentru a-i convinge pe români că după 1 aprilie va urma o adevărată ”apocalipsă a preţurilor”.

Aşa de ”îngrijorat” era preşedintele Băsescu de dezastrul economic pe care, chipurile, avea să îl producă acciza în discuţie, încât România era mai-mai să intre în 2014 fără buget şi să rămână fără acord cu Fondul Monetar Internaţional. Iar această ”îngrijorare” a fost bineînţeles molipsitoare şi pentru PMP şi Elena Udrea, care, dacă vă mai aduceţi aminte, s-au pus rapid pe treabă şi au încercat chiar să oprească implementarea măsurii cu o petiţie pe care se aflau mii de semnături falsificate.

A venit însă 1 aprilie şi, dată la care au intrat în vigoare atât acciza respectivă, cât şi o serie de măsuri de compensare a impactului asupra transportatorilor. Şi, ce să vezi, datele statistice arată că tot tam-tam-ul pe care preşedintele şi acoliţii lui l-au făcut împotriva accizei la combustibili a fost complet nejustificat.

Astfel, conform ultimelor date date publicităţii de către INS, în loc de preconizata creştere explozivă a preţurilor, România continuă să aibă o inflaţie în scădere şi un trend descendent la preţurile mărfurilor alimentare. Mai exact, conform specialiştilor de la Statistică, rata medie lunară a inflaţiei în primele cinci luni din 2014 a fost de 0,3%, faţă de 0,4% în perioada similară din 2013. Mai mult, comparând inflaţia anuală din luna mai a anului 2014 cu cea înregistrată în cea de-a cincea lună a lui 2013, rezultă că s-a înregistrat o scădere de aproape un punct procentual (0,94%), cea ce reprezintă un nou minim istoric!

Cât priveşte preţurile alimentelor, INS arată că acestea au înregistrat o ieftinire substanţială în luna mai. Astfel, comparativ cu luna anterioară, preţul alimentelor a fost mai scăzut cu 0,12%, în timp ce faţă de luna corespondentă a lui 2013, s-a înregistrat o diminuare cu  3,16%. De menţionat că ieftinirile cele mai importante au fost consemnate, în perioada menţionată, la ouă (al căror preţ a scăzut cu 4%) şi la zahărul (care s-a ieftinit cu 3,06%).

Preţurile serviciilor au scăzut şi ele în luna mai faţă de luna aprilie, înregistrând o reducere de 0,08%. Cât priveşte mărfurile nealimentare, acestea s-au scumpit nesemnificiativ în luna mai, faţă de aprilie, tarifele percepute crescând cu 0,05%.

Trăgând linie sub toate aceste date statistice, concluzia este una singură: acciza la combustibili a avut mai degrabă un efect neutru asupra preţurilor şi asupra ratei inflaţiei. Se prăbuşeşte astfel mitul ”apocalipsei preţurilor” pe care Traian Băsescu şi ai lui au încercat să îl construiască în interes electoral.

Neplăcut este însă că, deşi Statistica le-a infirmat previziunile, niciunul dintre analiştii economici aflaţi în siajul Cotrocenilor şi niciun politician dintre aceia care tunau şi fulgerau împotriva accizei nu a ieşit să îşi ceară scuze public. Cu toţii tac acum chitic, sperând că românii vor uita manipulările şi minciunile prin care au încercat să inducă o temere complet nejustificată în rândul populaţiei de dragul câtorva procente electorale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite