Firmele mici nu vor să facă analiza de risc la securitate fizică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
butic

Chiar dacă Executivul intenţionează să amâne cu un an aplicarea normelor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, micii întreprinzători s-au arătat nemulţumiţi de forma actuală a legii, cerând rescrierea acesteia în totalitate.

Aceştia cer Guvernului să rescrie complet legea, astfel încât numai companiile cu risc ridicat să aibă această obligaţie, firmele mici să decidă singure ce măsuri de protecţie trebuie luate. Romanian Business Leaders a contestat HG 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

 „RBL îi cere noului guvern să rescrie complet legea, astfel încât să fie aplicată în zonele cu risc mai ridicat şi demonstrate statistic, iar restul companiilor să poată decide singure măsurile de protecţie la risc aplicabile angajaţilor lor”, au informat reprezentanţii Romanian Business Leaders.

Săptămâna aceasta, Guvernul urmează să proroge cu un an - până la 1 iulie 2018 - intrarea în vigoare a obligaţiei ca toate organizaţiile înmatriculate ca persoane juridice - companii, ONG-uri, instituţii publice - să plătească servicii de analiză de risc de securitate fizică, indiferent de mărime şi de specificul activităţii. 

„Vorbim de aproape 1 milion de noi analize de risc obligatorii - o piaţă de peste 100 mil. euro care ar fi creată artificial, fără nuanţe şi de care ar beneficia 1.500 + evaluatori”, susţin antreprenorii şi managerii RBL.

RBL este a doua importantă organizaţie antreprenorială care denunţă obligaţia instituită de stat pentru firme de a-şi face analize de risc la securitatea fizică, după ce, cu două săptămâni în urmă, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a cerut Guvernului să abroge HG 301/2012 şi să elimine astfel obligativitatea privind analizele.

Ulterior, Ministerul pentru Mediul de Afaceri a informat că HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor este,  de fapt, un act din anul 2012, al carui termen de aplicare a fost prorogat in fiecare an, „deci nu reprezintă o măsură nouă pe care o propune Guvernul actual”.

„Urmare a consultărilor extinse pe care le are cu reprezentanţii mediului de afaceri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, a supus atenţiei Ministerului Afacerilor Interne, titularul normelor, această problematică, precum şi  faptul ca acest act poate impacta negativ mediul de afaceri”, a comunicat ministerul, precizând că MAI, iniţiatorul legii, a fost de acord să găsească soluţii de prorogare a termenului şi „în acest an, ulterior, pe perioada de suspendare, urmând să se găsească soluţii de modificare a normelor de aplicare, astfel încât aceste obligaţii să nu impacteze negativ mediul de afaceri”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite