Gaze ieftine doar pentru unii consumatori - ajutor sau favoritism?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„În perioada analizată 2007 – 2011, au existat perioade în care preţul la uree - preţul produsului obţinut de către beneficiarii gazelor n.r-  a crescut pe piaţa internaţională cu 250%”
„În perioada analizată 2007 – 2011, au existat perioade în care preţul la uree - preţul produsului obţinut de către beneficiarii gazelor n.r-  a crescut pe piaţa internaţională cu 250%”

Gaz mai ieftin pentru o parte dintre consumatori înseamnă gaz mai scump pentru cealaltă parte. Aceasta este consecinţa aritmeticii. Lipsa unor mecanisme reale, sustenabile economic, bazate pe realităţile societăţii romaneşti imediat şi pe termen lung, nu va face decât să ne afunde în inechităţile şi ilegalităţile trecute şi prezente din această piaţă.

Mascarea adervaratelor probleme prin invocarea problemelor sociale şi de prevenire a şomajului, determină intervenţia în piaţa şi favoritizarea unor societăţi, prin subvenţionarea directă sau indirectă a acestora de către restul consumatorilor. La baza acestor decizii, care influenţează direct sărăcia pentru o mare parte a populaţiei stau aprecieri calitative, lipsind orice analiză economică şi socială la nivel naţional. Fie că vorbim de „gaze ieftine pentru consumatorii intreruptibili” fie că vorbim de „gaze ieftine pentru producătorii de gaze care deţin centrale electrice”, invocarea problemelor sociale maschează obţinerea de profituri suplimentare pentru aceştia.

Analizând preţul gazelor achiziţionate de către firmele care au beneficiat de gaze doar din producţia internă pe considerente de intreruptibilitate şi preţul produsului obţinut de către beneficiarii gazelor - ureea, se evidenţiază faptul că în perioada analizată 2007 – 2011, au existat perioade în care preţul la uree a crescut pe piaţa internaţională cu 250%, fără să se renunţe la achiziţionarea de gaze ieftine în aceste perioade.

grafic pret gaze

După eliminarea acestei facilităţi, în noiembrie 2010, societăţile producătoare de îngrăşăminte chimice nu s-au închis, şi-au continuat activitatea, nivelul raportului între preţul ureei şi al gazelor fiind similar cu cel din perioada socotită neagră a sectorului.

grafic pret gaze

Este important de observat că în perioadele în care aceste societăţi au beneficiat de preţuri diminuate, tot aceste societăţi au înregistrat şi o creştere a datoriilor la societăţile furnizoare, astfel că pe lângă diminuarea de preţ la utilităţi au beneficiat şi de creditarea comercială realizată de către societăţile furnizoare.

Ajutorul statului pentru anumite sectoare, în mod normal, dar şi conform normelor europene, se realizează pe baza unor analize detaliate şi în condiţile unor avantaje macroeconomice care trebuie să fie evidente, masurabile şi probabile, orice altă abordare este discutabilă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite