Guvernul trebuie să taie cheltuielile cu 6,73 miliarde de lei. Dochia: Nu poţi să mai faci reduceri, când cheltuielile sunt legate de salarii, pensii, ajutoare sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Congresul TSD - Mihai Tudose / FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru / 12 nov 2017

După ce s-a lăudat cu îndeplinirea a 100 de obiective din planul de guvernare, dar care nu spun nimic despre majorarea cheltuielilor cu peste o jumătate de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru plata salariilor şi pensiilor, Guvernul se vede nevoit să scadă costurile cu o sumă de 13 ori mai mare. Economiştii spun însă că Executivul nu mai are de unde să taie.

Comisia Europeană a cerut pentru a doua oară României să scadă cheltuielile, de data aceasta cu cel puţin 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB), adică cu 6,73 miliarde lei (PIB a fost estimat la 842,5 miliarde de lei, pentru 2017).

Cu toate acestea, economistul Aurelian Dochia consideră că „nu poţi să mai faci reduceri de cheltuieli bugetare când toate sunt legate de salarii, pensii, ajutoare sociale şi aşa mai departe“. „Cele de investiţii, care de obicei sunt sacrificate, au fost deja reduse încă de anul acesta“, a spus Dochia, potrivit Agerpres.

România a igorat recomandările

În iunie 2017, Consiliul a adresat României o recomandare potrivit căreia ritmul nominal de creştere a cheltuielilor guvernamentale primare să nu depăşească 3,3% în 2017, corespunzător unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul procedurii aplicabile abaterilor semnificative.

În data de 13 octombrie 2017, autorităţile române au trimis un raport cuprinzând acţiunile luate ca răspuns la recomandarea Consiliului din 16 iunie.

Comisia a stabilit însă că nu a fost luată nicio măsură eficientă ca răspuns la recomandarea Consiliului din iunie şi propune Consiliului să adopte o recomandare revizuită adresată României pentru corectarea deviaţiei sale semnificative de la calea de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu. Astfel, i-a recomandat Guvernului să diminueze cheltuielile până la nivelul de 0,8% din PIB, „pe fondul evoluţiilor de după şi din cauza lipsei unei acţiuni eficiente din partea României de a corecta abaterea sa semnificativă”.

Forul comunitar recomandă de asemenea României să utilizeze toate câştigurile pentru reducerea deficitului bugetar. Guvernanţii s-au angajat ferm să păstreze deficitul sub nivelul de 3%, deşi sunt foarte aproape de a-l depăşi (ţinta este 2,96%).

România trebuie să raporteze Consiliului European, în luna aprilie 2018, acţiunile adoptate de autorităţi ca răspuns la noile recomandări ale Comisiei.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite