Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: Economia subterană a României se ridică la 22% din PIB, cu mult peste nivelul mediu al Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru spune că infrastructura, sănătatea şi educaţia sunt subfinanţate cronic  FOTO Mediafax
Ionuţ Dumitru spune că infrastructura, sănătatea şi educaţia sunt subfinanţate cronic  FOTO Mediafax

Economia neobservată a României se ridică la 22% din Produsul Intern Brut (PIB) potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) sau la 28% potrivit estimărilor profesorului Schneider, cu 10 puncte procentuale peste media europeană, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

El a explicat că principalele cauze sunt povara taxelor, calitatea slabă a instituţiilor, reglementarea, nivelul şi calitatea serviciilor publice şi a infrastructurii.

El a afirmat că eonomia neobservată se compune din economia subterană care este ascunsă pentru a evita plata taxelor, producţia ilegală interzisă prin lege, sectorul informal şi producţia gospodăriilor pentru consum propriu.

În privinţa cauzelor, povara taxelor, în special a celor pe muncă joacă un important rol. ”Cu cât ai un nivel fiscal mai împovărător, şi împovărător poate să însemne şi birocraţie, nu doar ca nivel, atunci creşte economia ascunsă. Avem o povara fiscală pe muncă destul de mare. La salariile mici, de până la 80% din salariul mediu pe ţară, povara fiscală pe muncă este mai mare decât statele din jurul nostru”, a afirmat Dumitru.

Calitatea instituţiilor este o altă problemă. Este vorba de aplicarea corectă a codului fiscal, domnia legii, siguranţă dreptului la proprietate, aplicarea strictă a contractelor şi birocraţia şi corupţia. ”Cel mai bine stăm la deschiderea unei firme, cel mai prost stăm la e-governmment, cetăţeanul stă la ghişeu, la 20 de ghişee. Estonia are un site unde poţi să îţi deschizi o firma, poţi vota oriunde ai fi pe Glob”, a spus Dumitru.

Reglementarea este o altă cauză, în special prin creşterea salariului minim prin lege. ”Raportul dintre salariul minim şi salariul mediu ajunge la 50%. E adevărat că salariul minim este foarte mic, dar e adevărat şi că salariul mediu este foarte mic. Pare că am presat foarte mult la acest capitol, ajungem în top în Europa, alăuri de Slovenia şi Grecia”, a mai arătat el.

Un cerc vicios îl constituie şi nivelul şi calitatea serviciilor publice.”Avem economie subterană mare, deci avem venituri bugetare mici şi ca urmare există o calitate şi o cantitate scăzută a serviciilor publice. Ceea ce ne conduce la taxe mai mari pentru cei care plătesc. Taxele mai mari duc înapoi la o economie ascunsă mai mare” a mai afirmat şeful Consiliului Fiscal. 

El a afirmat că infrastructura este cea mai mare problema a României. ”Nu am auzit cetăţeni şi ONG-uri să protesteze că nu se fac autostrăzi. De asemenea, sănătatea şi educaţia sunt subfinanţate cronic”, a punctat el.

Faptul că statul se comportă ca şi cum ar exista o subordonare a cetăţeanului şi nu un parteneriat cu acestea se constituie într-o altă cauză. ”Şi cetăţeanul şi statul au şi drepturi şi obligaţii. Conformarea voluntară creşte cu cât este un parteneriat, nu una de subordonare din partea statului”, a mai arătat Ionuţ Dumitru. De asemenea, cu cât economia dezvoltată este mai mare, cu atât tentaţia de a nu plăti taxe este mai mică. 

În fine, mai există problema autoangajării, în special în cazul persoanelor care lucrează în agricultură.

Consecinţa principală o constituie colectarea mai slabă de taxe la buget. ”La TVA încasăm doar jumătate din cât ar trebui să încasăm. Anul trecut a fost un an catastrofal. Atunci am colectat TVA cu 24% cotă cât colectăm în 2007-2008 cu cota de 19%”, a conchis Ionuţ Dumitru.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite