Legea insolvenţei persoanelor fizice, amânată din nou. Piperea: Nu există logistică şi suficienţi judecători specializaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Insolventa 2

Legea insolvenţei persoanelor fizice, care permite românilor cu datorii la bănci să-şi declare falimentul, nu va fi aplicată nici din luna august, aşa cum se preconiza iniţial, ci de anul viitor.

Avocatul Gheorghe Piperea, recent instalat în postul de consilier onorific al premierului şi susţinător al clienţilor cu credite bancare,a declarat că actuala Lege a insolvenţei va fi modificată până anul viitor, pentru a fi „funcţională”, prin reformularea unor reguli privind excluderea de la procedura de insolvenţă şi restrângerea unor termene.

„Aplicarea Legii insolvenţei persoanelor fizice se amână. Nu există logistică, suficienţi judecători specializaţi şi personal administrativ necesar aplicării legii. De altfel, cum am spus încă de acum doi ani, este vorba de o lege nefuncţională. Ea va trebui corectată în timp rezonabil, pentru a putea fi un instrument real de restructurare a datoriilor sau, după caz, de descărcare de datorii a simplilor particulari supra-îndatoraţi”, a scris Piperea pe pagina sa de Facebook. 

Intrarea în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice a fost adoptată de Parlament la jumătatea anului 2015 şi ar fi trebuit să se aplice de la sfârşitul aceluiaşi an. A fost însă amânată de mai multe ori, prima dată în decembrie 2015, pe motiv că nu există fondurile şi logistica necesare pentru aplicarea noilor reglementări, dar şi din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare.

În urmă cu o lună, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea legii, care stabilesc modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi pentru lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii.

În luna martie, Profit.ro a anunţat că Legea insolvenţei persoanelor fizice, care ar fi trebuit să intre în vigoare din ianuarie 2016, este în pericol să nu fie aplicată nici de la 1 august 2017, dată pentru care a fost amânată de fostul Guvern.

Informaţia este confirmată acum, când la nivelul Guvernului a fost redactată o ordonanţă prin care termenul de intrare în vigoare a acestei legi este din nou amânat, de această dată până la 1 ianuarie 2018.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite