Ministrul Agriculturii are probleme cu „pornirea sistemului de irigaţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat sâmbătă la Satu Mare, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a angajat ca până în 2020 să pună în funcţiune 1,3 milioane de hectare de irigaţii, dintre cele două milioane de hecate prevăzute în Planul Naţional de Irigaţii. Recent, PwC anunţa însă că România este mult în urma altor ţări europene, având irigată doar 12% din suprafaţa agricolă.

Problema cea mai mare privind irigaţiile se află, potrivit ministrului Petre Daea, în sudul ţării, cu toate că Programul Naţional de Irigaţii are cele mai mari alocări dintre toate programele gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Aflat sâmbătă în vizită la Festivalul Căpşunilor din localitatea Halmeu, Satu Mare, ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a angajat totuşi ca până în 2020 să pună în funcţiune 1,3 milioane hectare de irigaţii, dintre cele două milioane hectare prevăzute.

„Cea mai mare problemă a agriculturii este aceea de a da drumul la sistemul de irigaţii, evident în partea de sud a ţării. Anul acesta am pornit cu cele 40 de amenajări, ceea ce înseamnă, până în anul 2020, 1,3 milioane hectare de irigaţii”, a spus ministrul.

În urmă cu o săptămână, AFIR anunţa că a crescut suprafaţa acoperită cu sisteme de irigaţii viabile economic de la 823.130 hectare la 1,8 milioane hectare, conform studiului „Actualizarea strategiei investiţiilor în sectorul irigaţiilor”.

Un studiu efectuat de recent de PwC arăta însă că România este mult în urma altor ţări europene şi din punctul de vedere al sistemului de irigaţii, în condiţiile în care secetele afectează frecvent peste 50% din terenul agricol, dar numai 12% din terenul agricol dispune de irigaţii viabile.

MADR dispune de peste un miliard de euro până în 2020

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un proiect de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare, prin care Ministerul Agriculturii are alocări pentru perioada 2016-2020 în sumă de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigaţii.

În 2016, MADR a primit 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească cu circa 17% anual, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii.

CE a cerut României să folosească banii europeni pentru irigaţii

În vara anului trecut, vicepreşedintele pentru investiţii al Comisiei Europene a adus critici cu privire la modul în care România avansează proiectele private sau în parteneriat public-privat finanţate prin Fondul European pentru Investiţii Strategice, criticate find şi băncile din România, din cauza lipsei de interes cu privire la creditarea întreprinderilor mici şi mijlocii prin planul Juncker.

Printre altele, oficialul CE, Jyrki Katainen, a declarat că România nu are niciun proiect de finanţare în cadrul Fondului European pentru Investiţii Strategice.

„Din câte ştiu, din România nu a venit niciun proiect pentru finanţare în cadrul Fondului European pentru Investiţii Strategice. Poate sunt în curs de transmitere către Banca Europeană pentru Investiţii”, a spus Katainen. 

Acesta a sugerat că promotorii români de proiecte ar putea cere finanţare prin Planul Juncker pentru sisteme de irigaţii în România.

„Dar o idee interesantă este investiţia în irigaţii. Pentru că irigaţiile sunt foarte scumpe în România şi sunt foarte mulţi fermieri care au nevoie de irigaţii. Asta ar fi o investiţie de care România are nevoie prin EFSI”, a explicat oficialul de la Bruxelles.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite