Ministrul Muncii, la Adevărul Live: Prin simplificarea obţinerii cazierului judiciar se elimină 2,5 milioane de potenţiale drumuri la ghişeu pentru cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a afirmat la Adevărul Live că românii vor face mai puţine drumuri la notar după eliminarea copiilor legalizate   FOTO Eduard Enea
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, a afirmat la Adevărul Live că românii vor face mai puţine drumuri la notar după eliminarea copiilor legalizate   FOTO Eduard Enea

Eliminarea cazierului judiciar, care se va obţine direct de către instituţii prin interconectarea bazelor de date, elimină 2,5 milioane de potenţiale drumuri pe care cetăţenii le-ar fi făcut, deoarece am constatat că pentru un simplu cazier trebuiau făcute două drumuri, unul pentru taxa de timbru şi altul pentru a merge la Poliţie, a afirmat, la Adevărul Live, Dragoş Păslaru, ministrul Muncii.

Despre legea salarizării bugetare

În primăvară, când calculam impactul, am văzut că salarizarea unitară necesita 28 de miliarde de lei pe an, iar varianta cea mai mică, mică, avea nevoie de 10-14 miliarde. Pe de altă parte, trebuie să stabilim dacă deschidem sau nu dezbaterea: adică unde se situează profesorul faţă de medic, profesor sau judecător. Dar dacă deschidem această Cutie a Pandorei, atunci această lege nu se poate face în acest an. Dar dacă menţinem echivalările, atunci proiectul poate fi realizat în acest an, iar implementarea legii să fie în 4-5 ani.

În fine, trebuie să vedem ce facem cu sporurile, opţiunea noastră este pentru simplificare, adică pentru impunerea sporurilor în salariul de bază. Vrem să facem un sistem în care să avem evidenţa salariilor din domeniul public. Adică noi avem date pentru sistemul privat, dar nu la cel public, este un paradox. Vrem să punem toate salariile din domeniul public într-o bază de date. Să faci ca ministru de Finanţe sau al Muncii politici salariale fără să ştii cu cât plăteşti fiecare om mi se pare lipsă de profesionalism, ca să nu zic altfel.

Cererile şi indemnizaţiile pentru mame

Dacă mama se întoarce cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea termenului de doi ani atunci va trebui să depună cerere şi are un venit de reinserţie. Mamele care au optat pentru un an beneficiază de extinderea automată pentru doi ani. Dacă au optat pentru un an, dar acum are un copil de un an şi jumătate, atunci poate depune o cerere pentru a reintra în concediu maternal.

Guvernul compensează taxele eliminate şi banii instituţiilor

O serie de mici taxe vor fi eliminate, dar rămâne să vă trimit o listă întreagă. Unele, de exemplu, pentru emiterea de plăcuţe de înmatriculare aveau un rol pentru că acopereau costurile cu ştanţarea. În locurile unde anumite instituţii vor rămâne fără anumite sume de bani acestea vor fi compensate de către Guvern. Dar în locurile unde erau cerute fără să fie justificate, acestea sunt eliminate.

Ministerul pentru Dialog a pregătit 13 planşe care să exprime aceste mesaje ce să reflecte procesul de simplificare. Cum ar fi de exemplu "plimbă-te în natură, nu după hârtii".

Am făcut un flyer, o broşură, care să fie transmise instituţiilor. Pentru mame: dacă ai optat ca să stai acasă un şi vrei să mai stai, poţi depune o cerere online.

Fără drumuri pentru cazier judiciar şi fără copii legalizate

Cazierul judiciar este un tip de act cerut în nenumărate locuri, la licitaţii sau la orice fel de cerere pentru care trebuie să validezi. Am constat că necesita două drumuri, unul pentru taxa de timbru şi altul pentru a merge la Poliţie ca să îţi valideze cazierul. Problema ar fi că nu ar mai trebui să se obţină cazierul. Dacă acesta este necesar, am internalizat procesul, instituţia care are nevoie de cazier se poate conecta la baza de date a Ministerului de Interne şi se poate consulta. Dacă luăm o jumătate de oră pentru obţinerea unui cazier, sunt 2,5 milioane de potenţiale drumuri care s-ar fi făcut, de regulă era timp luat din programul de lucru, deci putem spune că va creşte productivitatea.

MAI a folosit foarte bine fondurile europene, s-a văzut şi la noul sistem de vot.

De asemenea, poţi trimite online prin email copii scanate pentru diverse documente, De exemplu, la ministerul Muncii, nici nu mai trebuie să vii la ghişeu: cererea se poate trimite online, există formulare, poţi trimite copii după buletin şi îţi poţi primi documentul care îţi atestă drepturile. Deci vrem ca oamenii să folosească acest mod de lucru, să nu mai stea prin caniculă la ghişee.

În privinţa copiilor legalizate, cetăţeanul va merge la ghişeu cu originalul şi cu propria copie şi acolo funcţionarul va scrie pe ea "conform cu originalul", dar fiecare instituţie trebuie să îşi facă un circuit intern al documentelor.

De ce vorbeşte Ministrul Muncii de simplificarea administraţiei?

De ce vorbeşte ministrul Muncii despre simplificarea birocratică? Pentru că mi-am început activitatea în acest Guvern drept consilier de stat şi am făcut parte din această Comisie de Tăiat Hârtii. Apoi, pentru că Ministerul Muncii era un campion în a trimite oamenii să aducă tot felul de hârtii, iar acum este unul dintre campionii simplificării. Am făcut trei tipuri de acte normative, o ordonanţă de urgenţă pentru a modifica legi, o hotârâre de Guvern pentru modificarea altor HG mai vechi şi un memorandum care statuează principiul că dacă o informaţie se află în posesia statului, atunci instituţiile să schimbe informaţii între ele. 


Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi Ordonanţa de Urgenţă care prevede măsuri menite să ducă la debirocratizarea instituţiilor, printre acestea numărându-se reducerea situaţiilor în care se cer copii legalizate la notar după documente, obligaţia să se primească copii şi în format electronic, plata online a amenzilor şi taxelor de timbru, dar şi scutirea cetăţeanului de a obţine cazierul judiciar.

Printre măsurile adoptate de Guvern se numără eliminarea copiei după buletin, impunerea unei singure taxe pentru eliberarea cărţii de identitate, eliminarea copiilor legalizate după documente acolo unde funcţionarul poate confrunta cu originalul, preluarea datelor personale între instituţii, dar şi acceptarea documentelor prin intermediul poştei electronice. De asemenea, Guvernul a stabilit că se va putea obţine direct, de către instituţii, cazierul fiscal, fără ca cetăţeanul să mai fie pus pe drumuri, iar cazierul judiciar va fi obţinut de instituţii direct de la unităţile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, prin poşta electronică. Despre aceste măsuri, dar şi despre altele, ragoş Pîslaru va vorbi la Adevărul Live. 

De asemenea, ministrul Muncii va explica care sunt măsurile de simplificare în ceea ce priveşte indemnizaţia pentru mame şi care sunt modificările care intră în vigoare de la 1 iulie în ceea ce priveşte concediul pentru creşterea copilului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite