Moda early booking. Destinaţiile cele mai avantajoase pe care românii şi le cumpără de acum pentru vacanţa de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii români au prins gustul vacanţelor ieftine şi au învăţat că o destinaţie din străinătate este cu până la 35% mai ieftină în cazul rezervărilor făcute în sistem early booking

Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că românii au căpătat în ultimii cinci ani mai multă încredere în sistemul early booking (rezervări timpurii), ţinând cont de faptul că aceştia îşi pot alege hotelul şi tipul de servicii oferite, dar au parte şi de reduceri de tarife cuprinse între 10% şi 35%. Rezervările timpurii sunt, de regulă, valabile până la 31 martie.

Operatorii din turism spun că scopul sistemului early booking este ca turistul să aibă la dispoziţie o gamă cât mai extinsă de oferte şi cu preţuri mult sub cele practicate în perioada de sezon. În plus, o facilitate importantă este plata în rate a vacanţei.

„Dacă anul trecut am avut 25% din sejururi rezervate prin early booking, până la 31 martie, anul acesta procentul va fi mult mai mare. Ne aşteptăm ca la finele lui martie procentul de rezervări să fie mult mai mare de 30%“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Aurelian Marin.

Faptul că tot mai mulţi români îşi rezervă vacanţa prin early booking este confirmat şi de statisticile agenţiei online Paravion, potrivit cărora peste 40% din sejururile exotice sunt rezervate prin acest sistem.

 Ce destinaţii de vacanţă aleg românii

În topul celor mai căutate destinaţii exotice prin early booking sunt Punta Cana (Republica Dominicană), unde 11 nopţi la un hotel de cinci stele costă 900 de euro de persoană, Tenerife, Spania (11 nopţi la un hotel de cinci stele – 1.000 de euro de persoană) şi Thailanda – 12 nopţi de cazare la un hotel de patru stele, la un tarif de 1.060 de euro de persoană.

Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, agenţiile de turism vând pachete turistice: pe lângă cazare, includ în preţ şi transportul cu avionul, taxele de aeroport, dar şi asigurările.

„Printre avantajele pe care le are turistul la rezervarea prin early booking se numără transportul cu avionul inclus, asigurările medicale, inclusiv pentru bagaje sau diverse boli“, a declarat Roxana Păun, destination manager la agenţia de turism Cocktail Holidays.

Potrivit acesteia, preţurile medii diferă de la o destinaţie la alta. „Anul acesta, pe rezervări early booking, pe destinaţia Grecia, preţul mediu este undeva la 500-600 de euro de persoană, pe Spania, în Tenerife, pachetul mediu de persoană este de 750 de euro, iar pentru Turcia un sejur are o valoare medie de 600 de euro“, mai spune Roxana Păun.

 Turiştii vor vacanţe liniştite

Operatorii români din turism spun că din ofertele agenţiilor au fost scoase toate destinaţiile considerate nesigure. „Anul acesta nu mai există pachete pentru Tunisia şi Egipt. Nu a mai existat nici cerere. Probabil aceste destinaţii vor fi căutate când turiştii îşi vor recăpăta încrederea în aceste zone“, susţine Aurelian Marin.

Pentru a umple golul lăsat în oferte de Tunisia şi Egipt, unde erau cereri destul de mari, agenţiile au căutat destinaţii noi. „Pentru o ofertă variată, din acest an, am adăugat noi destinaţii cum sunt Portugalia, Muntenegru şi Croaţia. De anul acesta avem şi zboruri directe pentru aceste destinaţii. Ele sunt căutate, chiar dacă reducerile sunt undeva la 10%“, a explicat Roxana Păun.

Reprezentanţii agenţiilor de turism au mai observat că după eliminarea din oferte a unor destinaţii externe, ofertele autohtone au avut de câştigat. „Pot spune că ofertele early booking de pe litoralul românesc sunt în trend cu cele din Bulgaria, Grecia, Turcia sau Spania. La noi sunt căutate pachetele all inclusive şi locaţiile cu un confort mai ridicat“, detaliază Aurelian Marin.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite