Noi reguli europene pentru cumpărăturile online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cumparaturi online

Deputaţii europeni au aprobat noi reguli pentru cumpărăturile online pentru o mai bună protejare a consumatorilor împotriva fraudei. Măsurile adoptate vor asigura detectarea şi oprirea mai rapidă a comercianţilor online frauduloşi sau a „cumpărătorilor misterioşi”. Regulamentul se va aplica la 24 de luni după intrarea în vigoare.

Cazurile în care o companie aeriană promovează o anumită cursă iar apoi anulează biletele emise „la ofertă”, ori oferirea unui telefon pentru doar 1 euro – promoţie care ascunde însă un abonament foarte scump -, sau un comerciant online care nu oferă mobilierul pe care îl anunţă şi care s-a mutat de patru ori în trei ani, vor putea fi mai uşor combătute.

Noi reguli UE, menite să protejeze mai bine consumatorii împotriva escrocheriilor prin identificarea şi oprirea rapidă a comercianţilor falşi, au fost deja aprobate de deputaţi, Regulamentul urmând să se aplice în toate statele membre abia spre sfârşitul anului 2020, începutul anului 2021.

Potrivit acestuia, autorităţile naţionale vor avea mai multe puteri pentru a detecta şi a opri încălcările online ale legilor de protecţie a consumatorilor şi îşi vor putea coordona mai bine acţiunile în UE, conform regulamentului revizuit privind cooperarea pentru protecţia consumatorilor (CPC).

Noile reguli vor să acopere vidul legislativ exacerbat de puterile de aplicare diferite de la un stat UE la altul. 

Normele privind aplicarea legii trebuie să cuprindă, printre altele, cererea de informaţii de la deţinătorii de domenii şi de la bănci pentru a identifica falşii comercianţi; obţinerea mai multor informaţii în cazul achiziţionării de bunuri şi servicii pentru testare, inclusiv sub acoperire (“cumpărători misterioşi”); cererea ca un avertisment să fie afişat în mod explicit pentru consumatori sau cererea ca un furnizor de servicii de găzduire să înlăture, dezactiveze sau să restricţioneze accesul la o interfaţă online (de ex, pagină de internet sau app) dacă nu există mijloace efective de a opri o practică ilegală; impunerea de penalităţi, cum ar fi amenzi sau plata unor penalităţi periodice; angajamente din partea comerciantului de a oferi remedii adecvate consumatorilor afectaţi şi informarea lor despre cum să obţină acele compensaţii.

Combaterea încălcărilor pe scară largă

Comisia va coordona acţiuni în cazurile în care o infracţiune a afectat, afectează sau va afecta probabil interesele colective ale consumatorilor în cel puţin două treimi din statele membre, însumând împreună cel puţin două treimi din populaţia UE.

Unul dintre amendamentele principale ale PE în cursul negocierilor cu Consiliul a fost o mai mare implicare a organizaţiilor consumatorilor. Acestea vor juca un rol proactiv în identificarea infracţiunilor suspectate, întrucât ele pot afla mai devreme decât autorităţile (alerte externe).

“Noile reguli vor întări cooperarea între toţi actorii implicaţi în protecţia consumatorilor, astfel încât să poată monitoriza mai uşor respectarea legii şi să combată infracţiunile transfrontaliere. Autorităţile naţionale, Comisia şi organizaţiile consumatorilor, împreună, vor crea un mecanism efectiv de combatere a comercianţilor falşi atât online cât şi offline, întărind drepturile consumatorilor pe piaţa unică”, a spus raportorul Olga Sehnalová (S&D, CZ).

Textul legislativ, aprobat de Parlament cu 591 de voturi la 80 şi 15 abţineri trebuie adoptat formal de Consiliu. Regulamentul se va aplica la 24 de luni după intrarea în vigoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite