OFICIAL Guvernul nu face angajări la stat nici în 2018. Fără bani pentru munca suplimentară. Instituţiile trebuie să taie cheltuielile cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici anul viitor nu vor avea loc angajări la stat, a decis miercuri Guvernul, deşi premierul Mihai Tudose anunţase că se va renunţa la această măsură. Totodată, Executivul obligă instituţiile de stat să taie cu 10% cheltuielile şi impune restricţii de achiziţii pentru autoturisme, mobilier şi aparatură birotică.

Aşadar, Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi o serie de măsuri fiscal-bugetare prin aplicarea cărora se asigură sustenabilitatea cheltuielilor publice şi menţinerea în anul 2018 a ţintei de deficit bugetar sub 3% din PIB, conform reglementărilor europene (Tratatul de la Maastricht).

Doar unul din două posturi eliberate se va scoate la concurs

Astfel, pentru asigurarea sustenabilităţii cheltuielilor publice, este suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, începând cu 1 ianuarie 2018, până la 31 decembrie 2018. 

Premierul Mihai Tudose a declarat săptămâna trecută că Guvernul va renunţa la limitarea angajărilor în sistemul bugetar, prevăzută în proiectul de buget pentru anul 2018.

Întrebat cum comentează faptul că se doreşte introducerea unei măsuri restrictive în privinţa angajărilor, respectiv o angajare la două ieşiri din sistem, Tudose a precizat, potrivit Agerpres: „Se va renunţa la acest lucru. (...) Să vedem. (...) Administraţia locală e independentă, i se dă un buget, poate să angajeze câţi doreşte, dar să stea în anvelopa bugetară”.

În schimb, Executivul a aprobat că ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2018, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

Fără bani pentru munca suplimentară

Totodată, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber corespunzător.  Prin excepţie, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare în luna iunie 2017.

Reduceri de cheltuieli pentru instituţii

Mai mult, în anul 2018, ordonatorii de credite ai instituţiilor şi autorităţilor publice au obligaţia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile şi serviciile aferente întreţinerii şi funcţionării instituţiei. Sunt prevăzute unele excepţii, de exemplu, măsura nu se aplică pentru acţiunile şi activităţile specifice pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi include măsuri în ce priveşte restricţia de achiziţii de autoturisme, mobilier, aparatură birotică, având în vedere necesitatea de a  utiliza cât mai eficient  resursele  bugetare, precum şi necesitatea alocării fondurilor destinate investiţiilor pentru derularea obiectivelor de investiţii.

De asemenea, nivelul indemnizaţiilor acordate veteranilor şi văduvelor de război, persoanelor persecutate din motive politice şi etnice şi altor categorii de persoane, precum şi  a celor acordate membrilor unor academii sau urmaşilor se menţine la nivelul acordat în luna decembrie 2017.

Se menţine procedura de plată eşalonată, pe cinci ani, a sumelor prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale obţinute de  personalul din sectorul bugetar, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2018.

Nu se acordă deocamdată 6% din PIB pentru educaţie

Totodată, Guvernul a prorogat până la data de 31 decembrie 2018 alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ şi 1% din PIB pentru cercetare.

De asemenea, tot până la această dată au fost prorogate şi termenele privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, şi instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite