OMV Petrom dezminte că a manipulat preţurile la energie: compania a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facturile la gaze emise de GDF SUEZ Energy România pot fi plătite în benzinăriile OMV

OMV Petrom respinge alegaţiile de manipulare a pieţei şi vulnerabilizare a sistemului energetic naţional, după ce Iulian Iancu (PSD), a spus că reprezentanţii companiei vor fi audiaţi într-o comisie de anchetă, pentru a da lămuriri cu privire la manipularea pieţei şi creşterea artificială a preţului.

„Aceste alegaţii sunt de natură să afecteze reputaţia companiei şi implicit derularea activităţilor comerciale. OMV Petrom acţionează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă”, arată companie într-un comunicat.

Răspunsul său vine ca urmare a acuzaţiilor lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii, care susţine că în comisia parlamentară de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vor fi audiaţi reprezentanţi ai companiei OMV Petrom. Potrivit lui, „din partea companiei OMV Petrom vor fi invitaţi şi alţi înalţi responsabili şi angajaţi care pot da informaţii lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei şi a sistemului energetic naţional”.

După ce Iancu Iancu a acuzat că firma întrerupe în mod intenţionat producţia, OMV susţine, în răspuns, că în ultimii 12 ani a contribuit în mod semnificativ la dezvoltarea sectorului energetic, prin investiţii mari în sector, inclusiv în noi capacităţi de producţie electricitate: Centrala de la Brazi este cel mai mare proiect greenfield privat în generarea de energie din România de după 1989. Astfel, compania susţine că „întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetic”.

„Dezminţim alegaţiile referitoare la manipularea preţurilor la electricitate. Compania nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negative”, arată OMV Petrom.

Reprezentanţii argumentează că din cauza unor defecţiuni tehnice, aşa cum a informat autorităţile competente, Centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017.

De asemenea, OMV Petrom a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preţuri mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale.

În plus, potrivit REMIT, alte 15 unităţi de producţie din Romania au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017, similar situaţiei Centralei de la Brazi, cu o capacitate cumulată de peste 3.000 de MW; Centrala de la Brazi reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile.

OMV Petrom menţionează că, în urma creşterii preţurilor la electricitate in ianuarie 2017, Autoritatea Naţionala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliului Concurenţei (CC) au analizat aceasta situaţie. Potrivit declaraţiilor publice ale reprezentanţilor ANRE şi CC, în urma analizei, nu au fost identificate indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu.

Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării în spaţiul public a alegaţiilor menţionate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea, conchid reprezentanţii OMV Petrom.

 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite