Păgubiţii RCA trebuie să se deplaseze la sediul firmei de asigurări pentru constatarea daunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daune auto

Regulile de constatare a daunei pentru păgubiţii RCA nu s-au modificat. Şoferii trebuie în continuare să se deplaseze la sediul asigurătorului pentru constatarea daunelor, în afara cazurilor de daune majore când vehiculul nu este deplasabil.

Precizările vin din partea Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), care critică recomandările făcute de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) privind procedeul de constatare a daunei, care „pot avea efecte negative asupra păgubitului”.

ASSAI a anunţat că asigurătorul RCA este obligat să se deplaseze în locul precizat de către păgubitul RCA pentru efectuarea constatării daunei, pe care trebuie să o realizeze în termen de 5 zile lucrătoare de la notificarea primită de către păgubit, iar după acest termen, şoferul e liber să-şi repare maşina chiar dacă nu s-a făcut constatarea daunelor.

Legislaţia în vigoare, însă, arată că aceste recomandări sunt greşite.

Şoferul se deplasează la asigurător

Pentru constatarea daunelor, potrivit legislaţiei, şoferul este cel care se deplasează la sediul asigurătorului, existând o excepţie în cazurile de daune majore, când autovehiculul este nedeplasabil, iar constatarea se efectuează în locul în care este staţionat.

Într-adevăr, asigurătorul RCA efectuează constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la păgubit, însă nici aceasta nu este o noutate. De asemenea, păgubitul poate invoca această obligaţie a asigurătorului numai în condiţiile în care el permite accesul firmei de asigurări la bunul avariat pentru efectuarea constatării. 

De ce se face constatarea la sediul asigurătorului

Această practică este motivată de faptul că, în acest moment, există o serie de instrumente atât informatice, cât şi procedurale care facilitează constatarea la sediul asigurătorului.

Potrivit UNSAR, interpretarea conform căreia constatarea se face în locul stabilit de păgubit, în cazul în care acesta se află într-o zonă greu accesibilă, iar maşina avariată este deplasabilă, va avea efecte negative atât la nivel de operativitate, cât şi la nivel de costuri pentru asigurători, fapt ce poate afecta predictibilitatea primelor. 

În plus, constatarea unei daune şi deschiderea dosarului de daună nu presupun doar înscrierea avariilor într-un proces verbal de constatare, ci şi stabilirea de către asigurător a dreptului la despăgubire şi, implicit, stabilirea culpei. O constatare realizată fără cele două elemente din urmă (stabilirea dreptului la despăgubire şi stabilirea culpei) ar aduce grave prejudicii întregului proces de despăgubire.

Efecte negative asupra păgubitului 

UNSAR precizează astfel că recomandările făcute de ASSAI privind procedeul de constatare a daunei îngreunează acest proces şi pot avea efecte negative asupra păgubitului. Aşadar, recomandarea clară a UNSAR rămâne aceea de a se respecta legislaţia în vigoare, care nu conţine  elementele menţionate de reprezentanţii ASSAI în ceea ce priveşte procedeul de constatare a daunelor. UNSAR mai menţioează că rolul unui service auto este acela de prestator de servicii aferente reparaţiilor auto. 

Soluţia optimă

Din punctul de vedere al industriei de asigurări, soluţia optimă este ca păgubitul şi asigurătorul să stabilească împreună locul de efectuare a constatării, pentru a asigura acestui proces o bună operativitate şi reducerea timpului de constatare. Pentru o administrare eficientă a costurilor, care să nu pună presiune pe primele de asigurare, dar şi pentru o gestionare uşoară a resurselor implicate este de preferat ca procedura de constatare a daunelor să fie efectuată la sediul asigurătorului, ca şi până acum.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite