Parlamentul European pregăteşte noi reguli pentru conţinutul online. Abonaţii vor putea viziona filme şi în alte ţări decât cele în care au făcut abonamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Parlamentul European se pregăteşte să adopte noi reguli de ridicare a restricţiilor privind accesul online la filme, jocuri sau cărţi electronice şi pentru cei care se află în altă ţară decât cea în care au încheiat abonamente pentru astfel de servicii.

„Vi s-a întâmplat vreodată să doriţi să urmăriţi un film la cerere în timpul vacanţei şi să constataţi că abonamentul nu funcţionează în străinătate? Parlamentul European se pregăteşte să adopte joi, 18 noiembrie, norme care să permită cetăţenilor europeni accesul la conţinut online, cum ar fi filme, jocuri sau cărţi electronice, chiar şi atunci când se află într-o altă ţară europeană”, se arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit acesteia, în ultimii ani, serviciile de accesare a conţinutului online au crescut în mod semnificativ. 

Potrivit European Broadcasting Union, aproape 11% dintre europeni au cumpărat un abonament de video la cerere în 2016. Această cifră s-ar putea dubla până în 2020. Cu 54% din abonamente, Netflix este, fără îndoială, platforma cea mai populară.

În prezent, aceste servicii nu sunt accesibile atunci când oamenii călătoresc sau se află temporar într-un alt stat membru, din cauza portabilităţii transfrontaliere limitate de practicile teritoriale şi acordurile exclusive de licenţiere.

Furnizorii de servicii online pot controla care este ţara de reşedinţă a abonatului

Deputaţii europeni reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg sunt gata să voteze noi reguli de ridicare a restricţiilor.

Prin urmare, dacă aveţi un abonament în ţara de origine, vă puteţi bucura de acesta şi atunci când locuiţi într-o altă ţară europeană pentru o perioadă limitată, fie în vacanţă, pentru a studia sau într-un cadru profesional.

 „Dacă locuiţi în Germania, dar mergeţi în vacanţă sau vizitaţi familia sau mergeţi la lucru în Spania, veţi putea accesa serviciile la care v-aţi abonat în Germania, şi este valabil pentru orice altă ţară din Uniune”, a explicat Jean-Marie Cavada - responsabil cu acest dosar în Parlamentul European.

Furnizorii de servicii de conţinut online pot controla care este ţara de reşedinţă a abonatului.

În timpul negocierilor, Parlamentul European a insistat că datele cu caracter personal şi viaţa privată a utilizatorilor trebuie să fie respectate în timpul procesului de verificare.

Noile reguli se vor aplica începând cu anul 2018 şi vor avea un efect retroactiv, acoperind abonamentele făcute deja înainte de aceasta dată.

Libera circulaţie a serviciilor

Prin promovarea accesului legal la conţinut, normele ar trebui să limiteze, de asemenea, pirateria online.

Normele completează eliminarea taxelor de roaming la nivelul Uniunii Europene, programată pentru 15 iunie.

În plus faţă de aceste măsuri, deputaţii europeni lucrează în prezent la noi propuneri pentru a pune capăt geo-blocării nejustificate, pentru a se asigura că utilizatorii de bunuri şi servicii dintr-un alt stat membru sunt trataţi precum consumatorii naţionali.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite