PNL: Formularul 600 – dublă impunere şi birocraţie inutilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
contributii fisc anaf cas foto adevarul

Cu numai două săptămâni înainte de termenul limită pentru depunerea Formularului 600, cel care va obliga cel puţin 210.000 de contribuabili să-şi declare şi să plătească contribuţiile la sănătate şi pensii - chiar dacă, în unele cazuri, acestea sunt deja reţinute şi oprite de anul trecut - PNL critică cu vehemenţă actul normativ, arătând că este vorba despre o dublă impunere.

“Guvernul PSD-ALDE face o nouă dovadă a prigoanei împotriva segmentelor sociale active, a românilor care aduc surplus în societate prin munca lor susţinută, prin efort suplimentar, prin risc asumat. Este motivul pentru care, în viziunea PSD-ALDE, statul trebuie să-i penalizeze. Ca şi cum numărul declaraţiilor la care este obligat un contribuabil nu era îndeajuns de mare, iar haosul produs de transferul contribuţiilor de la angajat la angajator nu era suficient, Guvernul a mai introdus o nouă obligaţie declarativă, complet inutilă: Formularul 600”, se arată în comunicatul PNL.

Concret, odată cu modificările aduse Codului Fiscal intrate deja în vigoare de la 1 ianuarie, cel puţin 210.000 de persoane fizice sunt obligate să depună la Fisc, până la 31 ianuarie, Formularul 600. Această obligaţie le revine şi celor care au contract de muncă şi în paralel obţin şi venituri din alte activităţi, cât şi celor care îşi câştigă existenţa doar din activităţi extra-salariale.

Contribuţiile au fost reţinute şi virate în tot anul trecut

În toţi anii trecuţi, persoanele fizice care obţineau venituri din activităţi extra-salariale depuneau în luna mai Formularul 200, în care se menţionau veniturile şi contribuţiile ce le erau reţinute şi virate către bugetul de stat. 

Ori, în noul Formular 600 vor fi menţionate tocmai aceste venituri extra-salariale pentru care s-au reţinut şi virat contribuţiile.

“Toate persoanele fizice care au realizat în 2017 alte venituri decât cele de natură salarială, chiar dacă au şi calitatea de salariat, iar aceste venituri extra-salariale sunt mai mari de 12 salarii minime – adică 22.800 lei (12 luni x 1.900 lei salariul minim), au obligaţia să depună la autoritatea fiscală Formularul 600. Concomitent, plătesc suplimentar contribuţii de sănătate plafonate la zece salarii minime. Aceasta în condiţiile în care respectivele persoane plătiseră deja contribuţii în calitate de salariaţi – adică, o dublă impunere – iar serviciile medicale de care beneficiază sunt aceleaşi cu ale unui simplu salariat”, consideră PNL în documentul remis presei.

Cu alte cuvinte, consideră PNL, Guvernul PSD introduce o altă povară asupra micilor întreprinzatori şi, astfel, toate persoanele fizice beneficiare de dividende, cu venituri peste plafonul celor 12 salarii minime, sunt obligate la plata CASS, chiar dacă acestea sunt salariaţi şi, implicit, plătitori de contribuţii. 

“Pentru toţi aceşti contribuabili care au şi venituri salariale, Guvernul dublează plata contribuţiilor”, afirmă liberalii.

ANAF are declaraţiile pe venit, dar nu le-a procesat

Pe de altă parte, PNL arată că ANAF a primit declaraţiile de la aceste sute de mii de contribuabili, dar nu le-a procesat, preferând să-i pună din nou pe drumuri.

“Mai mult, sute de mii de contribuabili care obţin venituri din arendă, chirii, activităţi independende, profesii liberale, dar chiar şi micii întreprinzători care obţin apoi venituri din investiţiile lor sub formă de dividende sau din tranzacţionarea de acţiuni sunt puşi pe drum de ANAF pentru a depune noua Declaraţie, chiar până la finalul lunii ianuarie. Aceasta deşi veniturile sunt deja declarate prin intermediul altor declaraţii fiscale, aflate în posesia ANAF, dar pe care autorităţile nu le procesează pentru a extrage informaţiile necesare”, consideră liberalii, subliniind inutilitatea acestei declaraţii fiscale.

31 ianuarie, termen limită pentru depunerea formularului

Formularul 600 trebuie depus până la 31 ianuarie de peste 210.000 de contribuabili care în anul fiscal 2017 au în registrat venituri echivalente sau care depăşesc 12 salarii minime pe economie, respectiv 22.800 lei/an.

Categoriile de contribuabili care trebuie să depună formularul până sunt persoanele fizice care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente (comerciale şi profesii liberale), din cedarea folosinţei bunurilor (chirii ori terenuri date în arendă), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.

CAS se datolrează doar de către persoanele fizice care au realizat venituri lunare mai mari decât salariul minim brut pe ţară, de 1.900 lei, iar CASS de către cele care în 2017 au avut venituri, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite