Political Business Cycle şi credibilitatea macroeconomică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciclul de afaceri publice (PBC) înseamnă o serie de manipulări în „fluctuaţiile pre şi post electorale ale inflaţiei şi ale altor instrumente preponderent fiscale“. Ciclurile de afaceri politice sau publice există încă pentru că încă există asimetrie informaţională şi o lipsă de credibilitate.

Raţionalitatea politică înseamnă că votanţii sunt îngrijoraţi de impactul votului lor după alegeri şi pot face estimări despre performanţa guvernului viitor.

Modelele oportunistice despre care vorbeam în articolul precedent nu iau în considerare raţionalitatea votanţilor, chiar mai degrabă îi consideră iraţionali.

Modelul Nordhaus

  • Există o curbă Phillips (relaţie între şomaj şi inflaţie);
  • Preferinţele electorale sunt bazate pe aşteptări;
  • Aşteptările sunt miopice (iraţionale).

Frecvenţa ciclurilor PBC depinde de popularitatea guvernului, adică probabilitatea de a fi reales.

Modelul partizan

Aici, diferenţele ideologice sau partizane stau la baza alegerii. Politicile de partid nu converg: există o dilemă de tip Phillips (inflaţie-şomaj) stânga-dreapta, în sensul că stânga va avea totdeauna guverne în care inflaţia este mai mare şi şomajul mai mic. Votanţii sunt raţionali în modelul partizan, dar există permanent inflaţie şi alte efecte post-electorale în concordanţă cu partidul de guvernământ.

De asemenea există aşa numita inconsistenţă între termen scurt şi termen lung (time inconsistency). Sectorul privat îşi formează aşteptările înainte ca politica să fie implementată. Inflaţia înseamnă că politicienii vor devia tot timpul de la optimul pe care l-au promis în campanie.

Două soluţii:

  • Reglări instituţionale – rata fixă de schimb şi autoritate monetară independentă;
  • Menţinerea unei bune reputaţii – induce inflaţie mare pe care o descreşte cu puţin timp înainte de alegeri; În cadrul acestei soluţii apare şi „metoda nebunului“ sau „iraţionalitatea raţională“: a acţiona împotriva a ce pare propriul tău interes într-un anumit domeniu pentru a-ţi creşte reputaţia şi succesul în altul.
  • În cadrul acestei soluţii apare şi „metoda nebunului“ sau „iraţionalitatea raţională“: a acţiona împotriva a ce pare propriul tău interes într-un anumit domeniu pentru a-ţi creşte reputaţia şi succesul în altul.

În sistemul cu două partide care alternează la putere, cum este în SUA sau UK, a încerca să creezi bătăi de cap pentru partidul care va urma la putere în ceea ce priveşte finanţele se numeşte „politica datoriei strategice“.

Această teorie este greu de susţinut deoarece data alegerilor este fixă, deci este greu să găseşti o corelaţie cu ciclurile PBC.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite