PreţCorectLaGaz: Veniturile din activităţile conexe mai interesante pentru operatori, decât veniturile din vânzarea de gaze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
pret corect la gaze

În România, timpul necesar alimentării cu gaze a unui consumator este de ordinul anilor. Aceasta dovedeşte lipsa de interes, a operatorilor de distribuţie faţă de activitatea de bază: distribuirea şi vânzarea gazelor.

                 

În majoritatea ţărilor din UE, solicitarea alimentării cu gaze a unui imobil, mobilizează la maxim operatorul de distribuţie şi aduce gazele în imobil în cîteva zile. Motivaţia, constă în faptul că vânzarea gazelor este activitatea care aduce banii în visteria firmei şi orice întârziere înseamnă pierderi.

Dezinteresul faţă de alimentarea cu gaze a consumatorilor din România, se datorează pe de o parte metodologiei de tarifare din România, care nu încurajează creşterea gradului de utilizare a reţelelor şi pe de altă parte a alternativei existente pe piaţa românească, atractivă din punct de vedere economic, aceea de a încasa bani pentru activităţi birocratice (conexe), multe şi cu risc mic în derulare.

Astfel, emiterea de avize de traseu, închiderea gazelor, deschiderea gazelor, punerea în funcţiune, sigilarea/desigilarea unui aparat de utilizare, consiliere tehnică, avizare tehnica proiect de execuţie, verificări, revizii, tarif de  „negăsire acasă” etc., sunt activităţi care permit obţinerea unor sume importante de bani (mai ales prin stabilirea tarifelor pentru aceste activităţi de către firme la nivelul dorit, cu încălcarea legislaţiei existente).

Activitatea pe piaţa de gaze este văzută de mulţi operatori ca activitate anexă la activităţiile conexe.

Cel mai mare operator de distribuţie din Romania, cu peste 1,5 milioane de consumatori de gaze (cca.94% consumatori casnici), are nu mai puţin de 112 tarife suplimentare tarifului de distribuţie. Tarifele ajung până la 2000 lei pentru o banală avizare.

  Parcurgând serviciile impuse de operatorul de distribuţie, se desprinde inventivitatea fără limită a activităţilor taxate, dar şi valoarea exagerată a tarifelor pentru aceste servicii :

image image image image
  • taxa de negăsire acasă (deplasare în van), prin care operatorul de distribuţie încasează bani atunci când nu găsesc clientul acasă chiar dacă nu prestează nimic.
  • citire specială, în afara citirilor trimestriale.
  • actualizarea bazei de date,
  • controlul vizual al contorului,
  • blindare branşament,
  • deblindare branşament
  • etc.

 

În aceste condiţii, de ce ar mai fi interesat operatorii de noi consumatori, de ce ar acţiona rapid în a conecta şi livra gazele, care presupune efort, profit limitat, risc mărit etc. în detrimentul unor activităţi birocratice simple, cu risc scăzut şi profit mare.

Populaţia este segmentul principal care umflă conturile operatorilor de distribuţie din sectorul gazelor naturale pentru activităţile conexe.

Se impune precizarea că în activitatea de distribuţie a gazelor naturale, desfăşurarea de activităţi conexe se face pe baza tarifelor reglementate stabilite de ANRE. În lipsa acestor tarife reglementate perceperea acestor tarife de operatori nu se încadrează în limitele legii.

Campania Preţ Corect La Gaze, îşi propune să disemineze informaţii necesare funcţionării pieţei prin: Facebook https://www.facebook.com/PretCorectLaGaz?ref=hl Twiter: https://twitter.com/PretCorectLaGaz Blog: www.dumitruchisalita.ro       

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite