PSD vrea ca aproape toate contractele, plăţile şi creditele să se încheie în lei, deşi România vrea să adopte moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
leu/euro mfax

Mai mulţi parlamentari PSD au venit cu un proiect de lege prin care propun să fie folosit doar leul românesc în contracte de utilităţi, credit, leasing, în vânzări de bunuri şi servicii între români, pentru plăţi, încasări, transferuri, operaţiuni în conturi curente şi multe altele.

Iniţiatorii susţin această propunere legislativă doreşte consolidarea monedei naţionale ca monedă unică de plată pe teritoriul României. Proiectul a fost depus la Senat de numeroşi senatori PSD, precum Daniel Zamfir, Şerban Nicolae, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Liviu Pop, Paul Stănescu, dar şi câţiva senatori independenţi.

Ideea a fost vehiculată pentru prima dată de Liviu Dragnea, în mai 2019. Fostul lider PSD spunea că nu mai vrea să audă de euro şi că toate contractele ar trebui încheiate în moneda naţională.

„O să introducem o prevedere ca în România să se discute doar despre preţuri în lei. Nu mai vreau să auzim, inclusiv la contracte, preţul în euro, contravaloarea în lei este atât. Ca să întărim moneda naţională, asta vom face în perioada următoare, pentru că toată treaba cu preţurile în euro este o păcăleală”, a declarat Liviu Dragnea, la acea vreme. 

Iniţiativa legislativă vine în contextul în care România şi-a asumat ca ţintă adoptarea monedei euro. 

Cu toate acestea, iniţiatorii afirmă că „practic, euro este transformat, contrar Constituţiei, Statului BNR şi Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecinţa pierderii în proporţii însemnate a încrederii în moneda naţională şi a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare”.

Asta pentru că, susţin ei, prin contracte pre-formulate, facturi şi alte operaţiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plăţile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depăşeşte, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afişat de BNR.

„În plus, consecinţa acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar şi pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului”, arată expunerea de motive.

Toate contractele şi plăţile în lei

Proiectul de lege al social-democraţilor vrea să impună ca toate contractele încheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilităţi să fie exprimate numai în lei, dacă atât emitenţii, cât şi destinatarii sunt rezidenţi în România.

Iniţiatorii explică faptul că sunt utilităţi următoarele: alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea şi evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie termică în sistem centralizat, salubrizarea localităţilor, iluminatul public, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de călători, telefonia fixă sau mobilă, intemetul, televiziunea prin cablu sau digitală şi orice altele asemenea.

Proiectul mai arată că vor fi exprimate în lei oricare alte plăţi, încasări transferuri, operaţiuni în conturi curente şi altele asemenea care decurg din vânzări de bunuri şi prestări de servicii între rezidenti, inclusiv din împrumuturi, credite, leasing, asigurări, service, transporturi de mărfuri sau de pasageri, coletărie, mesajerie sau poştă, indiferent dacă sunt consemnate sau nu prin facturi.

Mai mult, plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia categoriilor de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută, prevăzute de BNR.

Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber, fie în moneda naţională (leu), fie în valută.

Totul la maxim cursul BNR

Totodată, proiectul prevede că cursul de referinţă al leului faţă de moneda străină de referinţă nu poate fi mai mare decât cursul BNR din data plăţii efective.

Proiectul de lege vine în contextul în care în ultimele două săptămâni cursul valutar a atins mai multe niveluri istorice şi euro a depăşit pragul psihologic de 4,8 lei. Vineri, Banca Naţională a publicat un curs de schimb de 4,8127 lei pentru un euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite