Rectificare bugetară: Guvernul va tăia bugetele Transporturilor, Agriculturii, Culturii, Dezvoltării şi va da la Muncă, Interne, Educaţie şi Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va tăia, la prima rectificare bugetară din acest an, din bugetele Transporturilor, Agriculturii, Culturii şi Dezvoltării Regionale, iar cei mai mulţi bani vor merge spre Ministerul Muncii, alte sume urmând să mai fie distribuite Finanţelor, Ministerului de Interne, dar şi la Sănătate şi Educaţie.

Ca şi în anii trecuţi, Ministerul Transporturilor nu a fost în stare să cheltuie toţi banii alocaţi pentru proiecte de infrastructură, astfel că bugetul acestuia va fi redus cu 383 milioane lei, în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2007-2013. De asemenea, vor fi redistribuite sume pentru decontarea facilităţilor şi gratuităţilor de transport de care beneficiază anumite categorii sociale (100 milioane lei), pentru proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe rambursabile (46,7 milioane lei) precum şi pentru întreţinerea infrastructurii rutiere.

De la Ministerul Culturii vor fi tăiate 194,0 milioane lei în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va pierde 168,4 milioane lei, tot în principal la proiectele de investiţii finanţate din fonduri externe nerambursabile, dar aferente perioadei de programare bugetară a Uniunii Europene 2014-2020. 

Vor fi redistribuite şi sume pentru plata deconturilor la motorină şi acordarea de ajutoare de minimis pentru sectorul zootehnic.

Şi la Ministerul Dezvoltării vor fi tăiaţi bani, fiind vorba de 130,8 milioane lei.

În schimb, cei mai mulţi bani vor ajunge la Ministerul Muncii, care va primi 2,8 miliarde de lei. Din această sumă, 1,4 miliarde de lei vor ajunge la plata drepturilor de asistenţă socială (indemnizaţii pentru creşterea copilului, ajutoare sociale, alocaţii de stat pentru copii, indemnizaţii pentru persoanele cu handicap), în vreme ce 1,429 miliarde vor ajunge la Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru echilibrarea acestuia.

Ministerul Finanţelor va primi, la rândul său, o sumă de 613,6 milioane lei, din care 310,9 milioane de lei sunt destinate plăţii dobânzilor la creditele externe contractate şi rambursate de statul român.

Ministerul de Interne primeste şi el 367,9 milioane lei, din care 182 milioane lei sunt cheltuieli de personal aferente organizării alegerilor parlamentare.

Sănătatea şi Educaţia sunt şi ele priorităţi ale Guvernului Cioloş: Ministerul Sănătăţii va primi 297 de milioane de lei pentru plata salariilor majorate din sistemul sanitar, dar şi pentru reabilitarea unor materinităţi, investiţii în serviciile de ambulanţă şi primiri urgenţe, dotarea cu medicamente a cabinetelor din şcoli şi asigurarea contribuţiilor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 lei.

Ministerul Educaţiei va avea un plus de 265 milioane lei pe sold în principal pentru plata diferenţelor salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul universitar şi sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016; conform Legii nr.85/2016 personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016).

De asemenea, bani vor mai primi Ministerul Afacerilor Externe (35,1 milioane lei), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (25 milioane lei), Autoritatea Electorală Permanentă (55 milioane lei), dar şi Serviciul Român de Informaţii (37,7 milioane lei, în principal pentru „programe majore de achiziţii“).

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an prevede majorarea încasărilor şi a cheltuielilor bugetare cu 2,92 miliarde lei, astfel că deficitul va fi menţinut la nivelul programat, respectiv 2,8% din Produsul Intern Brut pe cash şi 2,95% din PIB după standardul european ESA. 

Ministerul Finanţelor justifică majorarea în principal prin revizuirea în creştere a valorii PIB pe 2016, de la 746,6 miliarde lei până la 757 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite