DOCUMENT Sătenii, lăsaţi să-şi rezolve singuri problema canalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect al Ministerului Dezvoltării pentru modificarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 propune racordarea locuinţelor din mediul rural doar la sistemul de alimentare cu apă, nu şi la reţeaua de canalizare.

În ciuda sumelor importante primite de la Uniunea Europeană şi a faptului că mai mult de jumătate dintre locuinţele românilor nu sunt racordate la reţelele de canalizare, Ministerul Dezvoltării propune modificarea legislaţiei astfel încât, la sate, să se realizeze doar lucrările de alimentare cu apă, lăsând în cârca sătenilor rezolvarea problemei legate de canalizare.

„În localităţile rurale se poate organiza, după caz, numai serviciul de alimentare cu apă, cu condiţia asigurării colectării apelor uzate prin alte sisteme individuale de colectare şi epurare, care să asigure acelaşi nivel de protecţie a mediului ca şi sistemele centralizate de canalizare şi epurare”, se arată în proiect.

INS: În 2016, doar 66% dintre locuinţele de la sate erau conectate la sistemele de canalizare 

Statistica dată publicităţii de INS în vara anului trecut arăta că românii ale căror locuinţe erau conectate la sistemele de canalizare în anul 2016 au reprezentat 49,1% din populaţia rezidenţă a României, adică 9.702.739 locuitori. 

În ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, populaţia cu locuinţele conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare (SCE) a fost de 9.415.524 persoane, reprezentând 47,7% din populaţia rezidenţă a ţării. 

Discrepanţele între regiuni sunt uriaşe: de la unul din 3 români conectaţi la canalizare în Moldova, la peste 8 din 10 în Capitală. 

  

În mediul rural, doar 66 de locuinţe dintr-o sută au canalizare şi 88% au apă curentă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite