ONG-urile spun că Schweighofer nu a avut timp să combată tăierile ilegale. În replică, austriecii zic că ştiu exact de unde provine toată materia primă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demersurile făcute de austriecii de la Holzindustrie Schweighofer pentru a-şi reprimi certificarea pentru procesarea lemnului, acestea arătând că, în doar 3 luni, compania nu ar fi avut timpul necesar remedierii problemelor. În replică, S Schweighofer spune că ştie dialogul cu FSC a dus la implementarea unui set complex de măsuri pentru a pune capăt dezasocierii.

UPDATE 18.50 „Din ianuarie 2017, Holzindustrie Schweighofer a implementat un plan public de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului. Toate etapele acestui plan au fost îndelung pregătite şi depăşesc cu mult cerinţele legale din România. Pe baza principiilor de transparenţă şi deschidere, Holzindustrie Schweighofer acordă experţilor FSC® tot sprijinul în investigaţia în curs. Între timp, compania a implementat propriul sistem de monitorizare a transporturilor de buşteni prin GPS, Timflow, care transparentizează livrările de la punctul de încărcare până la poarta fabricii. Toate cele 600 de camioane ale furnizorilor care livrează busteni către Holzindustrie Schweighofer sunt echipate cu Timflow, ceea ce înseamnă că firma şi autorităţile relevante ştiu exact de unde provine toată materia primă. Acest sistem de monitorizare prin GPS dedicat industriei prelucrării lemnului este unic în Europa”, a informat compania.

Potrivit comunicatului,compania luptă împotriva fenomenului exploatării forestiere ilegale în România şi sprijină prin toate mijloacele disponibile unei companii private autorităţile române, îmbunătăţind standardul sistemului de due diligence (DDS) chiar şi în perioada de dezasociere.

Compania susţine că a delistat 80 de furnizori care nu au respectat standardele forestiere durabile şi sistemul de due diligence Holzindustrie Schweighofer şi că au procesat 100% materie primă controlată datorită sistemului de urmărire prin GPS, Timflow.

Anterior, organizaţii neguvernamentale se arătau îngrijorate în privinţa procesului de reasociere al Schweighofer.

----------------------------- 

„Comunitatea de-clic este îngrijorată cu privire la rapiditatea cu care acest proces de reasociere se întâmplă şi consideră că Holzindustrie Schweighofer nu ar fi avut timpul necesar pentru a face paşii către prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale”, se arată în comunicatul organizaţiei. 

Investigaţie în derulare

În prezent Schweighofer este investigată de către FSC pentru încălcarea standardelor de măsurare a lemnului. În februarie 2017, FSC şi-a motivat decizia de disociere declarând că „o investigaţie în derulare nu este compatibilă cu perioada de probă în care se află Schweighofer”.

„Cu toate astea, la doar 3 luni mai târziu, FSC începe negocierile pentru reasociere fără ca ceva notabil să se fi schimbat. Mai mult, FSC afirmă că „rezultatele investigaţiei vor fi luate în considerare în negocierea condiţiilor de reasociere”. Comunitatea de-clic vede o gravă incompatibilitate între investigaţia în derulare şi negocierea reasocierii în acelaşi timp. (…) Considerăm că, în prezent, FSC nu poate garanta pentru dorinţa şi capacitatea companiei Schweighofer de a-şi schimba practicile care au încurajat tăierile ilegale pentru atât de mulţi ani. De aceea, solicităm FSC să oprească orice negociere a reasocierii, cel puţin până când rezultatele investigaţiei despre încălcarea standardului de măsurare a lemnului sunt făcute publice”, susţin ONG-iştii.

Hornbach, Leroy Merlin şi Brico Depot  au încetat colaborarea cu Schweighofer

În urma deciziei din februarie a FSC de a retrage definitiv certificarea şi de a se disocia de Schweighofer, mai multe magazine de bricolaj au decis să înceteze colaborarea cu austriecii.

Primul a fost Hornbach, care a luat decizia de a nu mai primi produse de la Schweighofer, încă înainte de retraagerea certificării. „La baza deciziei Hornbach stă suspendarea certificării FSC”, anunţa Hornbach în decembrie 2016.

La începutul lunii martie a.c., Leroy Merlin, anunţa că nu va mai vinde produsele din lemn provenite de la companii care nu respectă standardele de sustenabilitate şi certificările internaţionale.

Câteva zile mai târziu şi Brico Depot renunţa la produsele austriecilor. "Dorim sa oferim spre vânzare produse din lemn care au o sursă de provenienţă 100% sigură, permiţând clienţilor noştri să facă alegeri durabile. Tot lemnul din gama noastră de produse este auditat în mod responsabil, fiind aprobat de comisii recunoscute şi competente, cum ar fi FSC si PEFC", declara atunci Christian Mazauric, CEO Brico Depot Romania.

FSC a retras în februarie certificarea

După câteva luni de verificări şi prelungirea perioadei de probă, în fenruarie 2017, Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer. 

„În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale. FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condiţiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate”, a informat organizaţia. 

În replică, Schweighofer s-a arătat surprins de această decizie, anunţând că îşi va intensifica eforturile de a implementa şi optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanţ de aprovizionare sustenabil în România. 

Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite