Studiu: electricitatea şi gazele din România sunt printre cele mai ieftine din Europa, dar suportabilitatea devine o problemă din cauza veniturilor mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile la gaze naturale şi la energia electrică pentru consumatorii casnici sunt în continuare semnificativ mai mici în România comparativ cu ţările din jur şi sub media din Europa de Vest, însă costurile cu energia devin o problemă de suportabilitate în contextul veniturilor scăzute ale populaţiei, potrivit unui studiu realizat de către Boston Consulting Group pentru Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

„În perioada 2008 - 2014, preţurile la energie electrică şi cele la gaze naturale pentru consumatorii casnici au crescut cu o rată medie anuală sub nivelul inflaţiei. Pentru clienţii non-casnici, creşterea preţului energiei electrice a rămas sub nivelul inflaţiei, în timp ce, pentru gaze naturale, creşterea procentuală a depăşit acest nivel ca urmare a calendarului de aliniere a preţurilor gazelor din producţia internă cu cele europene. 

Deşi consumatorul casnic din România are unul dintre cele mai mici venituri nete din Europa, preţurile energiei electrice şi gazelor naturale rămân relativ reduse, chiar dacă le raportăm la puterea de cumpărare. Cu toate acestea, ponderea costurilor totale cu energia în cheltuielile uzuale ale consumatorilor cu venituri mici rămâne relativ ridicată, ceea ce face ca suportabilitatea preţului energiei să devină o problemă pentru aceşti clienţi. De aceea, consumatorii vulnerabili trebuie să fie protejaţi prin mecanisme corespunzătoare“, se arată într-un comunicat al ACUE.

Investiţii de 8,7 miliarde de euro de la privatizare

Companiile de gaze naturale şi electricitate au investit în România, de la privatizare până în prezent, circa 8,7 miliarde euro, şi au planuri de investiţii pentru 2015 de aproximativ 600 de milioane de euro, mai arată federaţia.

„În ciuda scăderii veniturilor reglementate între 2008 şi 2014, au fost realizate investiţii semnificative în reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice, în valoare de 9,7 miliarde de lei. Alte 1,9 miliarde de lei au fost investite, în perioada 2008-2013, în reţelele de distribuţie a gazelor naturale în scopul întreţinerii, extinderii şi îmbunătăţirii calităţii acestora. De la privatizare până în prezent, companiile de gaze naturale şi electricitate, membre ale Federaţiei ACUE, au investit în România circa 8,7 miliarde de euro şi au planuri de investiţii pentru 2015 de aproximativ 600 de milioane de euro, ceea ce dovedeşte angajamentul lor faţă de sectorul energetic românesc. Investiţii semnificative suplimentare sunt însă necesare în viitor pentru a îmbunătăţi calitatea reţelei şi a o aduce la nivele similare cu cea existentă la nivel european“, potrivit ACUE.

Distribuitorii presează pentru tarife mai mari

Oficialii asociaţiei spun că realizarea acestor investiţii reprezintă cea mai importantă provocare la care vor trebui să răspundă în viitor autorităţile statului şi companiile din sectorul energetic, „fiind imperios necesară o armonizare între problema suportabilităţii, pe termen scurt, a preţurilor la energie şi problema importantă a siguranţei aprovizionării cu energie şi a securităţii energetice a ţării, pe termen scurt şi lung“.

Potrivit acestora, activităţile de transport, distribuţie şi furnizare de energie electrică şi gaze naturale presupun, pe de o parte, angrenarea unor infuzii mari de capital şi, pe de altă parte, o gestionare de reţele electrice şi de gaze care aduc în mod eficient energia la consumatorul final.

„Din 2008 până în 2014, tarifele de transport la electricitate şi tarifele de distribuţie, atât pentru energie electrică cât şi pentru gazele naturale, au rămas mult sub media europeană şi sunt, în general, similare celor din celelalte ţări ECE. În acelaşi timp, densitatea reţelelor de energie electrică şi gaze naturale din România este printre cele mai scăzute din Europa, ambele sectoare confruntându-se cu o reducere importantă a consumului de energie, ceea ce se traduce în costuri mai ridicate pentru întreţinerea reţelelor de energie electrică şi de gaze“, adaugă oficialii ACUE.

Costuri mari de întreţinere

Aceştia menţionează că altă problemă cu care se confruntă România este existenţa unor reţele de electricitate şi gaze naturale care trebuie întreţinute chiar şi în zone unde operarea acestora este nerentabilă din punct de vedere economic din cauza densităţii reduse a consumatorilor, ceea ce implică un nivel mai mare al costurilor de întreţinere.

Înfiinţată în mai 2012, ACUE are 27 de membri, care desfăşoară activităţi în sectorul energetic românesc, cum ar fi E.ON, ENGIE, Enel, CEZ, Electrica, Transelectrica, WIEE, Wirom Gas, GAS EST, având în total circa 30.000 de angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de peste 5,4 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite