STUDIU România, corigenta lumii la şase materii. Infrastructura, regimul de impozitare şi relaţiile de muncă sunt domeniile în care stăm cel mai rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povara fiscală ce apasă pe investiţii şi pe piaţa muncii, incapacitatea de a păstra talentele, starea infrastructurii şi cooperarea insuficientă dintre şefi şi subalterni plasează ţara noastră pe cele mai joase poziţii într-un top mondial întocmit pe criterii de competitivitate.

Ţara noastră se plasează pe ultimele locuri după criteriile de competitivitate ale Forumului Economic Mondial, din cauza regimului taxelor, infrastructurii şi politicilor de resurse umane.

Ediţia pe acest an a Raportului Global al Competitivităţii, lansată recent de Forumul Economic Mondial (organizatorul summit-urilor anuale de la Davos), ne plasează pe locul 59 din 144 de ţări, în urcare cu 17 poziţii faţă de ediţia anterioară.

La mai multe criterii, România se menţine însă pe locuri mai joase de 120, adică printre corigentele lumii, iar aceste criterii ţin de infrastructură, taxare şi relaţiile de muncă.

Punctele slabe

Concret, din 144 de ţări analizate în ediţia pe acest an a clasamentului, România apare pe locul 140 la „efectul taxelor asupra investiţiilor“, pe 126 la „efectul taxelor asupra câştigurilor din muncă“ şi pe 121 la „calitatea drumurilor“.

Mai stăm foarte prost şi la „cooperarea între angajaţi şi angajatori“ (locul 125 din 144), „capacitatea de a menţine în ţară persoanele talentate“ (locul 128), „încrederea în managerii profesionişti“ (126) sau intensitatea – redusă – a concurenţei (120).
 
Punctele tari
 
Se prezintă România cu ceva lăudabil în faţa lumii? Desigur: impactul zero al malariei sau al HIV/SIDA în business. Pentru lipsa acestor boli ocupăm prima poziţie în clasamentul mondial al competitivităţii.

Ar mai fi nivelul redus al tarifelor vamale (locul 5 mondial) şi viteza de acces la internet (19).

Înaintea României, în top se află state precum Cehia (locul 37), Polonia (43), Bulgaria (54) şi Cipru (58). România devansează, însă, ţări precum Ungaria (60), Slovenia (70) şi Slovacia (75).

În topul celor mai competitive state din lume, Elveţia şi-a păstrat poziţia de lider mondial pentru al şaselea an consecutiv. Elveţia este urmată de Singapore, SUA, Finlanda şi Germania.

În fine, faţă de media Uniunii Europene suntem mai favorabil situaţi din punctul de vedere al mărimii pieţei şi al performanţelor macroeconomice, dar mai slab din punctul de vedere al infrastructurii, al eficienţei pieţelor şi al sistemelor de educaţie şi sănătate.

Forumul Economic Mondial realizează anual Raportul Competitivităţii Globale, studiul fiind întocmit pe baza intervievării a 15.000 de directori de companii din 144 de ţări.

Forumul Economic Mondial (WEF) este o organizaţie internaţională non profit, cu sediul în Geneva, cunoscută ca organizatoare a reuniunilor anuale ale marilor personalităţi economice şi politice ale lumii, în  staţiunea Davos.

Cei peste 1.000 de membri ai WEF sunt lideri ai celor mai mari corporaţii ale lumii, în general cu venituri de circa peste cinci miliarde de dolari.


Topul piedicilor din calea afacerilor

Respondenţii la sondajul World Economic Forum au enumerat problemele specifice care îi împiedică să facă afaceri în România în mod lejer.

În ordine, primele cinci au fost: accesul la finanţare, nivelul taxelor, insuficienta portanţă a infrastructurii, corupţia, ineficienţa birocraţiei şi reglementările restrictive ale pieţei muncii.

Alte probleme majore pentru companii sunt inflaţia, instabilitatea politicilor publice, urmate de fluctuaţiile de curs valutar, rata criminalităţii şi insuficienta capacitate de inovare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite