Transgaz a securizat un împrumut important de la BERD pentru gazoductul BRUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii BERD şi ai Transgaz au semnat un contract de finanţare vineri după-amiază în valoare de 278 de milioane de lei, aproximativ 60 de milioane de euro. Banii sunt destinaţi finanţării secţiunii româneşti a gazoductului BRUA, unul dintre cele trei mari proiecte energetice în care este implicat operatorul român de gaze naturale.

Costul total al acestui proiect este de 479 de miioane de euro. Aşadar, BERD participă cu aproximativ 60 de milioane de euro, Transgaz cu 149 de milioane de euro, Uniunea Europeană oferă granturi în valoare de 179 de milioane de euro iar BEI participă cu un împrumut de 50 de milioane de euro. Restul de bani va fi acoperit de alţi creditori.

Prima fază a secţiunii româneşti include construcţia a 478 de kilometri de conductă care va lega nodul tehnologic Podişor, de lângă Bucureşti cu cel din Recaş, 30 de kilometri distanţă de Timişoara. Construcţia presupune livrarea altor auxiliare, hardware de înaltă generaţie şi trei staţii care vor compresa gazul de-a lungul rutei.  

Cu o lungime totală de 1.318 kilometri, scopul gazoductului BRUA este acela de a interconecta energetic Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, făcând joncţiunea în sud cu gazoductul TAP (care va transporta gaz azer dinspre Marea Caspică) şi, în Centrul Europei, cu huburile de gaze.

Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria:

Suntem mândri să devenim partenerul Transgazului în acest efort crucial. Acest proiect este în linie cu obiectivele strategice ale României. În timp ce cooperarea cu Transgaz a stabilit o ştachetă foarte ridicată, ne bazăm că oportunităţile viitoare pentru a susţine dezvoltarea infrastructurii strategice a ţării se vor materializa atât în sectorul energetic cât şi în cel al transportului

Diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale în ţările est-europene a fost un angajament luat de Comisia Europeană după ce, în anul 2014, după anexarea Crimeii, testele de stres efectuate de Bruxelles au relevat că Estul Europei este cea mai vulnerabilă regiune a Uniunii Europene, fiind alimentată cu gaze naturale dintr-o singură sursă: Rusia. De altfel, pentru gazul rusesc, consumatorii din ţările est-UE au plătit un preţ sensibil mai mare decât consumatorii din Vest care au avut acces şi la alte surse de gaze naturale, cel nordic sau cel olandez. 

Ioan Sterian, director general Transgaz: 

Este un eveniment cu totul special, atât pentru compania noastră cât şi pentru BERD. Suntem mândri cu acest parteneriat în sensul securizării finanţării secţiunii româneşti a gazoductului BRUA. Fiind unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură susţinute de Comisia Europeană, BRUA va asigura conexiunea mult dorită între Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Transgaz împărtăşeşte dorinţa BERD de a crea oportunităţi semnificative pentru operatorii sistemului de transmisie al gazului natural de-a lungul rutei BRUA. Acest gazoduct va crea o punte coridoare pe axa est-vest şi nord-sud.

Pentru ţara noastră, gazoductul BRUA va însemna spargerea monopolului rusesc pe gazele de import, îmbunătăţirea securităţii energetice şi un instrument prin care preţurile pe timp de iarnă pentru consumatori ar putea sa scadă în baza unor noi condiţii de piaţă. Diversificarea rutelor de transport şi de aprovizionare ar avea şi un impact asupra comunităţilor locale dar şi asupra pieţelor de tranzacţionare de energie. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite