Începe înscrierea la grădiniţă pentru copiii nou-veniţi în sistem. Ce se întâmplă cu cei care vor rămâne fără loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început înscrierile la grădiniţă
Au început înscrierile la grădiniţă

Părinţii îşi vor putea înscrie copiii la grădiniţă începând cu 22 mai, potrivit metodologiei anunţate de Ministerul Educaţiei, după ce pe 8 mai au început reînscrierile pentru copiii incluşi deja în sistemul în sistemul de învăţământ preşcolar.

 

Ce se întâmplă cu copiii care nu prind loc

În cazul în care numărul cererilor de înscriere este mai mare decât cel al locurilor libere, conducerile grădiniţelor vor face partajarea pe baza criteriilor generale şi specifice cumulate de fiecare copil. Mai exact, prioritari vor fi copiii care deţin documente care dovedesc că este orfan de unul sau ambii părinţi, certificat medical de încadrare în grad de handicap şi cei care au un fraţi sau surori înmatriculaţi în unitatea de învăţământ respectivă. Criteriile de departajare specifice nu pot fi discriminatorii şi nu pot include liste de preînscrieri.

Înscrierea trebuie să se facă într-un mod transparent

Grădiniţele trebuie să publice lista criteriilor de departajare, alături de informaţii despre capacitatea instituţiei şi numărul de locuri aprobate pe grupe de vârstă, dar şi numărul de copii reînscrişi sau înscrişi în fiecare an. De asemenea, unităţile de învăţământ preşcolar au obligaţia afişării la loc vizibil a informaţiilor privind statutul acestora: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Documentele necesare

Actele necesare înscrierii la înnvăţământul preşcolar sunt: cererea de înscriere, copie certificat de naştere copil, copie C.I. parinte/ tutore/ reprezentant legal, fişă medicală, hotărâri judecătoreşti (dacă este cazul), iar pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal este nevoie de adeverinţe cu veniturile părinţilor sau alte acte doveditoare ale venitului familial. Părinţii vor completa maxim 3 opţiuni pentru unităţile de învăţământ în funcţie de preferinţe, iar copiii care nu sunt cuprinşi într-o gradiniţă, vor completa o noua cerere pentru a doua perioadă.

Jumătate dintre copii abandonează grădiniţa

Cifrele arată că în România aproape jumătate dintre copii între 3 şi 6 ani nu frecventează învăţământul preşcolar, chiar dacă unii dintre ei au fost înscrişi la grădiniţă. Astfel, deşi rata de înscriere în învăţământul preşcolar raportată de autorităţile noastre este de 81%, datele europene privind participarea efectivă la această etapă esenţială a educaţiei indică, pentru România, un procent de doar 52%, potrivit organizaţiei „ Salvaţi Copiii“. Reprezentanţii ONG-ului spun că principala cauză pentru acest fenomen o reprezintă  sărăcia în rândul familiilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite