Adeverinţa de salariat nu este o condiţie pentru înscrierea copiilor la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toţi copiii au dreptul la educaţie, iar interesul oficialilor este să fie cuprinşi în învăţământ cât mai mulţi micuţi
Toţi copiii au dreptul la educaţie, iar interesul oficialilor este să fie cuprinşi în învăţământ cât mai mulţi micuţi

Mai mulţi părinţi au avut probleme la înscrierea copiilor la grădiniţă, după ce le-au fost refuzate cererile în lipsa unei adeverinţe de salariat. Oficialii, în frunte cu ministrul Educaţiei, susţin însă că toţi copiii trebuie înscrişi fără astfel de condiţii preliminare, iar inspectorii din Bucureşti spun că documentul este necesar abia după înscriere, pentru stabilirea tarifului plătit lunar.

O serie de nemulţumiri din partea părinţilor au apărut în primele zile de la demararea procedurii de înscriere a copiilor la grădiniţă, pe fondul unor refuzuri din partea angajaţilor în lipsa unei adeverinţe de salariat, obligaţie care nu este stipulată de nicio lege şi nici recunoscută de Ministerul Educaţiei.

Practic, mai mulţi părinţi au reclamat faptul că au încercat să-şi înscrie copilul la grădiniţă, iar pentru că unul din ei nu avea adeverinţă de salariat, soţia stând acasă cu micuţul, le-a fost refuzată cererea. Alţii au avut noroc în altă instituţie şi au reuşit să înscrie copilul cu o singură adeverinţă de salariat. Ambele cazuri în Capitală, unde au rămas libere pentru nou-veniţi în jur de 12.000 de locuri.

La Iaşi, a fost sesizat un caz asemănător, însă a fost taxat scurt de ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de săptămâna trecută: „Nimeni nu poate condiţiona înscrierea de existenţa adeverinţei, cei din grădiniţe sunt obligaţi să înscrie orice copil”.

Însă procedurile nu au fost la fel de clare şi unitare şi de aici diferenţele de interpretare.

Proceduri ambigue, decizii diferite

Procedura de înscriere în învăţământul preşcolar publicată de ISMB prevede într-adevăr că, printre actele pe care părinţii trebuie să le aducă la înscrierea copiilor, alături de cererea propriu-zisă şi de copiile după documentele de identitate şi cele referitoare la criteriile de departajare, se numără şi adeverinţa de salariat a părintelui - „pentru grădiniţele cu program prelungit sau/şi săptămânal”.

Inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt de la ISMB, a explicat pentru adevarul.ro că „adeverinţa de venit nu poate condiţiona înscrierea copiilor la grădiniţă, este o discriminare, nu există nicio prevedere legală în acest sens”.

În ceea ce priveşte menţionarea clară în procedura ISMB a acestei adeverinţe la dosarul de înscriere, Banu a explicat că este un document necesar după înscriere, când se stabileşte taxa pentru fiecare părinte, în funcţie de venituri.

„Această adeverinţă nu e un capăt de ţară, majoritatea părinţilor o aduc, pot veni doar cu o adeverinţă, iar cei care nu au venituri pot să depună cererea, ei probabil vor beneficia de ajutor de la primărie, dar trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere că nu au niciun fel de venit”, a mai spus inspectorul.

PO_inscr_presc_2014_15

Reguli clare de la minister: nicio menţiune despre adeverinţa de salariat

Adresa Ministerului Educaţiei din martie 2014, invocată şi în procedura publicată de ISMB oficial pe site şi obţinută de adevarul.ro, nu prevede în niciun punct necesitatea prezentării adeverinţei de salariatîn cazul celor care vin să-şi înscrie copiii. 

Documentul precizează că înscrierile se fac în baza legii educaţiei naţionale, cu respectarea dreptului la educaţie al fiecărui copil şi că ele ar trebui demarate pe 23 aprilie şi încheiate pe 1 august 2014, cu etapele menţionate deja, însă mai pot fi înscrişi copii şi după această dată dacă rămân locuri libere.

Criteriile de departajare

Ministerul a transmis inspectoratelor în adresă şi o serie de precizări legate de etapizarea acestui proces şi de modul de ocupare a locurilor libere în grădiniţe pentru copiii nou-veniţi:

  • în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă: grupa mare (copii de 5 ani), grupa mijlocie (4 ani) şi grupa mică (3 ani) şi
  • în limita locurilor rămase şi, dacă e cazul, pe baza criteriilor generale de departajare, pe care grădiniţele le aplică atunci când există mai multe solicitări decât numărul de locuri (ex: apropierea de domiciliul copilului, existenţa unui frate/ a unei surori al /a copilului deja înscris în grădiniţă, părinte unic întreţinător de familie, copil cu certificat medical de handicap); aceste criterii sunt stabilite de Consiliul de administraţie al instituţiei de învăţământ şi se aplică în baza unor documente doveditoare aduse de părinţi.


Înscrieri amânate în Bucureşti

Părinţii din Bucureşti care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţă pentru prima dată pot depune cererile în perioada 28 aprilie - 30 mai, în prima etapă, potrivit noului calendar al inspectoratului şcolar.

Oficialii au introdus un sistem electronic de înscriere, în care părinţii completează o singură cerere în care trec trei grădiniţe dorite. Sistem care a creat cozi în primele zile de înscriere la grădiniţele care primesc de obicei mai multe cereri.

Părinţii pot să depună cererile în perioada 28 aprilie-30 mai, însă nu-şi mai pot înscrie copiii şi la 10 grădiniţe, ci vor trebui să completeze o cerere în care menţionează primele trei opţiuni, pe modelul admiterii computerizate la liceu, potrivit documentelor publicate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB)

Cerere-tip Gradi_Bucureşti 2014

În prima etapă, între 31 martie şi 17 aprilie, au fost reînscrişi în grădiniţe copiii care frecventează o unitate de învăţământ preşcolar. În 18 aprilie a fost afişată lista lista locurilor libere.

Peste 660.000 de locuri la nivel naţional

Dacă la nivelul ţării sunt disponibile în acest an, la fel ca anul trecut, în jur de 665.000 de locuri în grădiniţe, în Capitală oficialii au anunţat deja că sunt disponibile 40.000 de locuri din toamnă.


Pe aceeaşi temă:

Înscrieri la grădiniţele din Capitală pe modelul admiterii la liceu. Cererile, depuse începând din 28 aprilie

Înscrierile la grădiniţă pentru cei mici, din 23 aprilie. Reînscrierile, până pe 17 aprilie. 40.000 de locuri în Capitală

Numărul de locuri la liceu scade cu peste 50.000, iar la profesională creşte cu 25.000

Peste 40.000 de locuri asigurate în grădiniţele din Capitală anul viitor. Vor fi acceptaţi şi copiii mai mici de 3 ani

Numărul locurilor din creşe a scăzut de cinci ori în ultimii 20 de ani

Statul acordă o atenţie sporită părinţilor, prin monitorizare şi sprijin, în noua Strategie naţională pentru copil


 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite