Educaţia timpurie în România: şansa evitării unui dezastru. Mediul de afaceri, gata să suplinească indiferenţa statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărăcie lucie, şomaj în rândul tinerilor de peste 21%, lipsă de forţă de muncă calificată, şi durată de 5 ori mai mică petrecută la facultate faţă de cât prevede sistemul, sunt doar câteva dintre consecinţele lipsei de investiţii şi de politici coerente în educaţia timpurie.

Pentru ca haosul să nu se instaleze, afaceriştii anunţă că sunt gata să investească în creşe şi grădiniţe, iar autorităţile par că încep să acorde atenţie problemei, cel puţin la nivel discursiv.„Educaţia timpurie este foarte importantă pentru viitorul nostru. Prin acordarea de credit fiscal se pot înfiinţa creşe pentru copiii angajaţilor. Acestea vor fi construite în zone unde sunt cât mai multe clădiri de birouri, fabrici sau diverse societăţi comerciale. Va fi un câştig pentru toată lumea: oameni de afaceri, părinţi, copii, cât şi pentru stat“ crede Gabriel Biriş, membru al reţelei de afaceri „Ready Nation“. „Interesul nostru ca reţea de oameni de business nu este doar cel al îngrijirii copiilor, cât şi al sprijinirii familiei. Dacă dorim să creştem forţa de muncă claificată trebuie să investim în educaţia timpurie“, a adăugat Radu Enache, membru al aceleiaşi reţele.

La rândul lui, secretarul de Stat al Ministerului Finanţelor, Ionuţ Mişa, susţine că instituţia pe care o reprezintă este dispusă să colaboreze cu mediul de afaceri pentru a finanţa învăţământul preşcolar. 

Guvernul nu oferă niciun ban pentru creşe

În prezent, creşele din România depind de voinţa autorităţilor locale, atrag atenţia reprezentanţii Unicef care subliniază că 350 de creşe erau în România în anul 2015, dintre care doar una în mediul rural, cu o capacitate de 15 locuri. 

Psihologii spun că educaţia timpurie este foarte importantă pentru că determină parcursul întregii vieţi. În primii ani de viaţă se pun bazele personalităţii, fie că vorbim de obiceiuri deprinderi, atitudini sau comportamente. Procesul de învăţare până la 5 ani, este fundamental pentru cei mici pentru că în această perioadă se formează 85% dintre structurile neuronale. Creierul unui copil de 3 ani este de două mai activ faţă de cel a unui adult, mai punctează aceştia. 

Consecinţele lipsei de investiţii

Doina Olga Ştefănescu, vicepreşedinte al şcolii Step By Step avertizează că dacă nu vom investi urgent în educaţia timpurie, nici măcar o treime din populaţie cu vârste între 30-34 nu va avea studiile superioare finalizate în 2020. Efectele indiferenţei autorităţilor nu se opresc aici. Şomajul în rândul tinerilor este de 21,7%, fiind peste media media europeană care este de 20,3%, conform Eurostat.  În plus, 70% dintre angajatorii din România spun că le este dificil să găsească forţă de muncă calificată din cauză că şcoala nu i-a pregătit pe potenţialii viitori salariaţi în acord cu nevoile lor, potrivit unui studiu realizat de ManpowerGroup. „Educaţia este cel mai important factor pentru creşterea economică. Din păcate educaţia timpurie este un lux. Eu aş pune întâi problema supravieţuirii timpurii. Trebuie să îngrijim de aceşti copii, în caz contrar, România riscă să rămână marginalizată în economia mondială“, a avertizat Mircea Coşea, profesor la Academia de Studii Economice (ASE). Educaţia timpurie reprezintă totalitatea experienţelor individual realizate şi social existente sau organizate, de care beneficiază copilul în primii ani de viaţă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite