„Adevărul te meditează pentru BAC“. Prima lecţie este la Limba şi literatura română. Ruxandra Achim, profesor: „Subiectul al III-lea este cel mai greu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania ,,Adevărul te meditează pentru BAC“ a început cu pregătirea la Limba şi Literatura Română, unde invitată a fost Ruxandra Achim, profesor de limba şi literatura română la Colegiul I. L. Caragiale. Aceaasta a oferit câteva sfaturi absolvenţilor de clasa a XII-a, atât pentru proba scrisă, cât şi pentru cea orală.

În cadrul primei emisiuni de pregătire la Limba română pentru examenul de bacalaureat, Ruxandra Achim, profesor de Limba şi literatura română, a oferit câteva ponturi cu privire la subiectul al III-lea, care dă cele mai mari bătăi de cap elevilor.

„La subiectul al III-lea, marea problemă a elevilor de clasa a XII-a, sigur nu a tuturor, să nu generalizăm, presupune un eseu structurat  care are două aspecte fundamentale: unul este legat de conţinut, care se regăseşte în programa de studiu din cei 4 ani de liceu (...) A doua chestiune spinoasă este cea numărului de cuvinte, care trebuie să fie de minimum 600 de cuvinte. Este esenţial ca elevul să îşi organizeze eseul mai întâi sub forma unui plan pe o ciornă, care îl va ajuta în procesul de redactare. Lucrând la acest plan, ulterior va şti ce să dezvolte“ a explicat aceasta.

„Mare atenţie! Dacă elevul nu respectă pragul de 600 de cuvinte, acesta nu va primi puncatjul de redactare, ceea ce înseamnă un minus de 14 puncte din 100“

„Greşelile de punctuaţie sunt numeroase pentru că lipseşte exerciţiul organizării textului în scris. E bine ca atunci când termină de redactat eseul să revadă ceea ce au scris pentru că pot să corecteze anumite cuvinte, astfel încât să nu fie penalizaţi“, a mai adăugat Ruxandra Achim.

Ea a precizat că un alt subiect care dă bătăi de cap este ultimul subpunct de la primul subiect în care trebuie să facă un mini-eseu în baza unui fragment din textul dat.

„Trebuie să evite tentaţia de a povesti. Sub nicio formă nu trebuie să povestească sau să rezume fragmentul indicat spre comentare. (...) Pe ciornă ar trebui să aibă în vedere viitoarele argumente folosite pentru că la formularea ipotezei ei trebui să îşi întrebuinţeze argumentele acelea“


Miercuri, 31 mai, la ora 11:00, Corneliu Riegler, profesor la Colegiul Naţional Biligv „George Coşbuc”, va oferi soluţii unor subiecte de examen la proba de istorie, iar la ora 13:00, profesoara Gabriela Alexandru de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” va vorbi despre proba la fizică

 Joi, 1 iunie, începând cu ora 11:00, Andreia Bodea, director al Colegiului Naţional „I. L. Caragiale” împreună cu consiliera şcolară Diana Ioaneş, vor da sfaturi despre cum elevii pot trece mai uşor peste această perioadă dificilă. În aceeaşi zi, la ora 12:00, George Trifan, profesor al Colegiului Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, va susţine lecţia de informatică

Ultima pregătire va fi tot pe 1 iunie, începând cu ora 13:00 şi va avea ca invitat pe profesoara Laura Creţu de la Liceul „Ion Barbu”, Florica Dumitrescu, profesoară de psihologie şi sociologie la Liceul „Ion Barbu” şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi profesoara de economie de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc”, Cătălina Rusin. Acestea vor oferi câteva sfaturi despre cum ar trebui rezolvate subiectele de la materiile socio-umane.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite