Şcoli superioare pentru meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Învăţământul în şcolile postliceale reprezintă o altă metodă, mai ieftină sau chiar gratuită, de continuare a studiilor. Ministerul Educaţiei au aprobat, anul acesta, peste 7.200 de locuri la cursuri postliceale şi încă 2.500 pentru învăţământul militar.

Şcolile postliceale nu se bucură de acelaşi prestigiu ca facultăţile, dar asigură o calificare bine primită, în principiu, pe piaţa muncii, după o perioadă de pregătire relativ scurtă.

Cele aproape 10.000 de locuri disponibile din toamnă sunt subvenţionate de bugetele locale şi sunt organizate în liceele vocaţionale şi tehnologice. La acestea se adaugă 2.430 de posturi la şcolile de maiştri şi 90 la cursurile postliceale pentru elevi cu deficienţe.

Fără bacalaureat

Admiterea este simplă. Orice elev care a terminat un liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, poate urma cursurile unei şcoli postliceale. Aceleaşi cursuri sunt destinate celor care vor să obţină o a doua calificare, ce se poate dovedi extrem de utilă în condiţiile în care piaţa muncii se dovedeşte fluctuantă. Marius Enache nu a reuşit să ia examenul de Bacalaureat anul acesta şi se gândeşte să se înscrie la cursurile unei şcoli postliceale. „Probabil o să mă înscriu la o şcoală postliceală, unde să urmez o specializare în domeniul auto", a declarat Marius Enache, absolvent al Grupului Şcolar „Doamna Stanca" din Bucureşti.

Reprezentanţii site-ului de recrutare bestjos.ro arată că angajatorii sunt în căutare de persoane cât mai specializate şi spun cu orice curs de perfecţionare poate fi un atu în căutarea unui loc de muncă. Fiecare liceu care organizează astfel de cursuri poate să suplimenteze locurile cu unele cu taxă, însă valoarea cursurilor cu plată este mult mai mică decât în cazul unei facultăţi, adică cel mult 1.500 de lei pe an.

Dosarul de înscriere trebuie să conţină cererea-tip, copii după certificatul de naştere, buletin şi, după caz, certificatul de căsătorie, diploma de Bacalaureat sau adeverinţa de absolvire a studiilor liceale, foaia matricolă din liceu şi o adeverinţă medicală.

Cursuri pentru 100 de meserii

Şcolile postliceale organizează în următorul an şcolar peste 100 de specializări în cele mai diverse domenii, de la mecanică şi electronică până la sănătate sau turism. Cele mai căutate specializări sunt cele care le oferă elevilor şi cele mai multe locuri. Astfel, bătălia se dă pe domeniile Sănătate şi asistenţă socială, unde sunt scoase la concurs peste 2.000 locuri. Urmează specializări pe transporturi şi Industrie alimentară cu câte 570 locuri, Informatică, Turism şi alimentaţie, Construcţii şi economie cu aproape 400 de locuri.

Învăţământul postliceal are o durată de 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării şi de nivelul de pregătire anterior al elevilor. Admiterea se face pe bază de dosar, dar în cazul în care numărul candidaţilor depăşeşte numărul locurilor, sau la solicitarea şcolii, se poate organiza şi un examen scris.

De asemenea, pentru specializările care necesită aptitudini specifice, se poate introduce o probă de profil (de exemplu: desen tehnic). Înscrierile încep în luna septembrie.

Cursuri postliceale

- Mecanică
- Informatică
- Electronică automatizări
- Energetică
- Construcţii, instalaţii şi lucrări publice
- Transporturi
- Fabricarea produselor din lemn
- Silvicultură
- Agricultură
- Industrie alimentară
- Protecţia mediului
- Servicii
- Comerţ
- Turism şi alimentaţie
- Textile, pielărie
- Producţie media
- Economie
- Estetica şi igiena corpului omenesc
- Sănătate şi asistenţă pedagogică

Locurile la cele mai căutate specializări

- 2.055 locuri - Sănătate şi asistenţă pedagogică
- 570 locuri - Transporturi
- 570 locuri - Industrie alimentară
- 510 locuri - Informatică
- 420 locuri - Turism şi alimentaţie
- 390 locuri - Construcţii, instalaţii şi lucrări publice
- 390 locuri - Economic

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite