ANALIZĂ Educaţia în secolul XXI – lucrul în echipă şi abilităţile de adaptare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedagogia secolului XXI trebuie să dezvolte capacitatea de adaptare, de schimbare a elevilor. Google are deja toată informaţia de care ai nevoie, nu mai este realist să le ceri elevilor să înveţe cantităţi mari de informaţie pe dinafară fiindcă ei pot oricând să o acceseze, susţin specialiştii OECD. În schimb, relevant este cum poţi aplica în pratică şi în folosul societăţii ceea ce ştii.

Lumea este într-o continuă schimbare, globalizarea şi modernizarea impunându-le oamenilor să se adapteze constant, spune expertul Andreas Schleicher directorul Departamentului de Educaţie şi Competenţe din cadrul OECD.

Şcolile trebuie să pregătească elevii pentru viaţă şi pentru muncă într-o lume unde majoritatea oamenilor vor fi nevoiţi să comunice cu persoane care vin din culturi foarte diferite şi să aprecieze idei, perspective şi valori care diferă de cele pe care le-au învăţat.

Astfel, şcolile din secolul XXI ar trebui să-i înveţe pe tineri în primul rând să facă faţă schimbărilor rapide şi cum să se adapteze. 

"Trăim într-o lume unde oamenii trebuie să înveţe încredere şi comunicare, iar şcolile secolului XXI trebuie să-i ajute pe elevi să îşi dezvolte autonomia, identitatea şi capacitatea de a comunica cu alţii", este de părere Schleicher.

El a mai explicat că în lumea de azi, succesul în educaţie nu mai constă în reproducerea informaţiei, ci să putem extrapola din ceea ce învăţăm pentru a folosi informaţia în situaţii de viaţă. 

Astfel, educaţia ar trebui să vină cu metode despre cum să gândeşti lucrurile, cum să fii creativ, cum să gândeşti critic, să rezolvi probleme şi să iei decizii.


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

PISA 2012 Elevii români, în topul chiulangiilor înainte de testări. Absenţele au afectat rezultatele ţării

RAPORT. Abandonul şcolar în România este în creştere. Pricopie: din toamnă şcolile să raporteze pe internet absenţele

Ce exerciţii au primit elevii români de 15 ani la testele PISA. Le puteţi rezolva?

ANALIZĂ PISA 2012 Performanţele slabe ale copiilor, vizibile în economie

PISA 2012 România a urcat patru locuri în lume la matematică, citit şi stiinţe, însă rămâne tot la coada clasamentului

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite