BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum pot fi ajutaţi tinerii să vadă care este viitorul pentru ei, cum poate fi ajutat un liceu întreg să promoveze cu bine examenul de Bacalaureat? Despre aceste teme am discutat azi, la Adevărul Live, în prima lecţie de consiliere şi a cincea din cele peste 40 de meditaţii pe care adevarul.ro le va difuza în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“.

 

UPDATE: Oana Stoianovici, life&business coach, spune că cel mai uşor a fost contactul cu elevii. "Am descoperit că problemele sunt complexe, ţin de sistem şi de mediul în care au crescut. Ne-am dorit să fim aproape de copii, de profesori şi de părinţi oferindu-le un cadru benefic lor. Nu am venit cu intenţia de a transforma lucrurile în roz, ci de a clarifica necesităţile şi problemele care sunt şi a ne apuca să le rezolvăm", a spus Stoianovici.

Ea mai spune că de cele mai multe ori copiii răspund procesului de dezvoltare într-un mod mai autentic decât un adult. 

"E foarte greu să câştigi încrederea unui adolescent atunci când el nu are încredere în ceea ce este în jurul lor. Ne-a fost greu fiindcă aceşti copii vin din medii unde nu au primit atenţia de care au nevoie şi nu este uşor să le câştigi încrederea. Cu aceşti copii nu se stă de vorbă, de acolo am şi pornit, am început să vorbim cu ei", a spus consilierul.

Ea a explicat că au vrut să le ofere copiilor o educaţie alternativă prin care să creeze un context de comunicare cu ajutorul tehnicilor de coaching. "Expertiza pe care am adus-o a fost să facilităm comunicarea dintre ei", a mai spus Stoianovici.

Simona David-Crisbăşanu, iniţiatorul proiectului Zburd-Educaţie prin coaching, povesteşte că ideea proiectului i-a venit pe vremea când lucra în companiile mari care utilizează metode de coaching pentru a-şi motiva personalul. 

"Lucram cu echipe de studenţi şi am văzut ce impact are asupra lor această tehnică şi m-am gândit ce frumos ar fi fost dacă aveau parte de coaching în facultate sau chiar în liceu. Majoritatea nu suntem încurajaţi în şcoală. În cazul acestor elevi, ei nu au încredere în ei, nu au o relaţie bună unii cu ceilalţi. Primul lucru de care se plâng este discriminarea, le este teamă să-şi spună părerea fiindcă vor râde ceilalţi de ei, nu ştiu să lucreze împreună. Lucrul în echipă este ceva care nu se practică la noi, în general", a spus Crişbăşanu.

Ea a mai povestit că din ce a văzut pe teren, când îi întrebi pe copii ce vor să devină, ei răspund cu aceleaşi meserii pe care le recită elevii de generaţii: doctor, avocat, profesor. Asta în condiţiile în care sunt foarte multe meserii care au apărut recent pe piaţă, în special în domeniul tehnologiei şi multe din vechile meserii nu mai sunt dezirabile în societatea actuală. 

"40% din studenţi renunţă la facultate în primii ani, ceea ce nu este un lucru rău fiindcă îşi dau seama că au apucat-o pe un drum greşit din timp, nu după ce au ajung în câmpul muncii. Facultatea este în general privită mai mult ca o amânare a momentului când tânărul acela se angajează şi se întreţine singur. În străinătate există acel Gap Year (an sabatic) care le oferă tinerilor posibilitatea de a cunoaşte şi altceva înainte de a intra la facultate", a spus Crişbăşanu.

Cum devin adolescenţii adulţi de succes

"Le-am explicat copiilor despre nevoile lor ca adulţi, care pot fi rezolvate dacă se gândesc la cariera lor. Nu există reţete corecte pentru ce vei ajunge să fii la maturitate şi cred că este o lipsă de imaginaţie să te gândeşti numai la meseriile de doctor, avocat sau profesor. Adolescenţii trebuie ajutaţi să-şi descopere chemarea plecând de la premiza "ce îi face să fie fericiţi". Dacă îi dai curajul de a-şi duce visul până la capăt, e foarte posibil să ai un adult de succes în câţiva ani", a spus Stoianovici. 

Ea îi sfătuieşte pe părinţi să aibă grijă să le răspundă copiilor când întreabă ceva, când sunt curioşi în legătură cu ceva încă de la primele întrebări pe care le pun, în general în jurul vârstei de cinci ani. "Noi ne raportăm la ei ca la un adult, ori în lumea adulţilor lucrurile de mişcă mai lent, noi nu avem grijă să ţinem cont de energia copiilor", a mai spus Stoianovici.

"Am aflat cu surprindere că în 11-12 ani de şcoală nimeni nu i-a întrebat ce vor să devină la maturitate. Noi încercăm să-i ajutăm să facă primul pas spre visul lor. Ceea ce mă exasperează pe mine este atunci când aud expresia "dar pe mine de ce nu mă ajută nimeni sau cu ce mă ajutaţi voi". Odată, chestia asta te pune pe tine, ca tânăr, în postura de neputincios şi pe mine mă pui în poziţia de salvator, ori noi nu asta urmărim. Noi le oferim, de fapt, un parteneriat, să vedem împreună cum putem face lucrurile mai bine. Cumva, atunci când vii tu şi îi spui ce să facă, îi iei omului puterea de a-şi descoperi singur drumul în viaţă", a spus Crisbăşanu.

Efectele copiilor crescuţi în comunism. „Experienţa nu este un eşec!”

Stoianovici spune că este mai bine să te raportezi la un copil ca la un adult într-un corp mai mic, în loc să te raportezi la vârsta lor. "Copiii nu învaţă proactivitate de la părinţii lor fiindcă şi aceştia au fost crescuţi la fel, în comunism. Un simptom al acestei stări de pasivitate este: nu avem resurse, nu avem ce să facem. Dar ce ar fi să încercăm să facem ceva cu ceea ce avem? Un om care performează pleacă de la ce are şi de acolo ajunge la finish line", a exemplificat Stoianovici. 

"Adolescentului îi este frică să experimenteze lucruri din cauza posibilităţii eşecului. Eşecul este dacă stai în casă şi nu faci nimic pentru tine, experienţa nu este un eşec", a mai spus ea.

800 de profesori, educaţi să fie antrenori şi formatori

"Ne-am pus problema ce am putea face în situaţia de astăzi până când vin măsuri. Vom lucra cu Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei şi vom antrena 800 de profesori pentru a fi facilitatori, îi vom învăţa ceea ce i-am învăţat şi pe cei din proiectul Zburd, cum să facă educaţie altfel şi să îi înveţe mai departe pe colegii lor", a adăugat Crişbăşanu. 

Ea mai spune că profesorii sunt nesiguri atunci când vin elevii cu întrebări fiindcă se porneşte de la premiza că profesorii ştiu totul, iar prin acest proiect vor să le transmită profesorilor că să spui "nu ştiu" nu înseamnă că nu eşti bun, ci înseamnă că ai deschidere să înveţi la rândul tău.


Consilierii de la Zburd-Educaţie prin coaching se alătură campaniei ”Adevărul te meditează şi te premiază” săptămâna aceasta, pentru a oferi sfaturi şi modele de bune practică tinerilor care se pregătesc pentru Bacalaureat 2014, dar şi profesorilor şi părinţilor.

Asta pentru că succesul unui elev depinde de buna comunicare şi relaţionare dintre toţi cei trei factori: ei, părinţii şi şcoala, ca un tot, problemele fiind unele sistemice atunci când vorbim de o rată de promovare la nivel naţional de aproape 50%.

Despre cum ar trebui să lucreze toţi cei trei actori şi cum ar trebui să se pregătească şi să fie sprijinit un tânăr candidat discutăm de la ora 14.00, la Adevărul Live.

În platou se va afla Oana Stoianovici, executive coach şi director de strategie& dezvoltare la Zburd-Educaţie prin coaching, cea care coordonează întreaga echipă de consilieri din proiectul mediului nonguvernamental care a dovedit că se poate promova Bac-ul cu puţin ajutor acolo unde e nevoie.

Prin Skype va fi alături de noi şi Simona David-Crisbăşanu, iniţiatorul şi managerul proiectului „Zburd-Educaţie prin coaching”, prin care persoane voluntare sprijină licee care au avut rezultate slabe la BAC să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă: de la abseinteism, la disciplină şi lipsă de motivaţie sau de încredere. Anul trecut, proiectul a generat o creştere a ratei de promovare la Bac şi de trei ori în câteva licee tehnologice din ţară, cu probleme în acest sens.

Elevii pot să pună întrebări comentând în fereastra de Adevărul Live.


Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Săptămâna trecută am avut patru lecţii video la Limba şi Literatura Română, predate de profesoara Iulia Pop, care le-a explicat elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la Bacalaureat, ce fel de cerinţe vor primi şi cum ar trebui abordate acestea.

De asemenea, ea le-a explicat  în detaliu cum trebuie redactat eseul de la punctul al treilea, considerat cel mai greu subiect din cadrul probei de Limba Română de la Bac. Doi lecţii au fost pentru cei de la Uman şi alte două pentru cei de la Real. 

Campania le oferă elevilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top ale Capitalei, meditaţii în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la Capacitate şi de la Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Ministrul Mihnea Costoiu după dezastrul de la simularea examenului de Bacalaureat: „Nu excludem posibilitatea de a reduce dificultatea subiectelor“

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Rezultate dezastruoase la simulare. Mai puţin de jumătate din candidaţi au luat peste cinci

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite