UPDATE Bacalaureat 2017. Ce subiecte au primit elevii la Istorie şi Matematică. Rezolvările, la Adevărul Live. Baremul de punctaj al subiectelor a fost publicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miercuri, 28 iunie, absolvenţiii clasei a XII-a vor susţine proba 
la materia obligatorie în funcţie de profilul pe care l-au studiat în timpul anilor
 de liceu.
Miercuri, 28 iunie, absolvenţiii clasei a XII-a vor susţine proba la materia obligatorie în funcţie de profilul pe care l-au studiat în timpul anilor de liceu.

Miercuri, 28 iunie, absolvenţiii clasei a XII-a au susţinut proba la materia obligatorie în funcţie de profilul pe care l-au studiat în timpul anilor de liceu. Concret, cei de la Profilul Uman au fost evaluaţi la Istorie, iar cei de la Real la Matematică. Rezolvarea subiectelor a fost făcută la Adevărul Live

Subiectele la Matematică de la Specializările Mate-Info, Ştiinţe ale Naturii, Tehnologic

Baremul de Punctaj al subiectelor la Matematică de la Specializările: Mate-Info, Ştiinţe ale Naturii, Tehnologic



Rezolvarea subiectelor la Matematică

Subiectele la Istorie

bacalaureat istorie 2017 watermark
bacalaureat istorie 2017 watermark

Baremul de Punctaj al subiectelor de la Istorie

 Rezolvarea subiectelor la Istorie

Elevii care au ieşit de la examenul de Bacalaureat la proba de Istorie (profil Uman) ne-au dat detalii despre subiecte, mulţi spunând că li s-au părut exagerat de grele, la nivel de facultate, nu de liceu. 

La Istorie, una dintre cerinţe a fost despre Revoluţia de la 1848 şi comitetul revoluţionar. O altă cerinţă a fost ca elevii să argumenteze printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală.

La un alt subiect elevii au avut de scris despre România postbelică – două argumente despre stalinism şi unul despre naţional-comunism şi să prezinte opinii despe evoluţia politică din secolul al XX-lea.

Elevii au avut de prezentat şi acţiunile diplomatice ale domnitorilor români (Politica externă la Mircea Bătrân. Iancu de Hunedoara – acţiuni militare) şi să precizeze o asemănare între instituţiile din spaţiul extracarpatic în secolul al XVI-lea.

Ce părere au profesorii despre subiecte

În privinţa, subiectelor de la specializarea Mate-Info, Monica Stan, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“  consideră că au avut acelaşi nivel de dificultate ca în anii trecuţi şi că toate cerinţele necesitau multă atenţie pentru a fi rezolvate. „Subiectul I pune doar probleme de atenţie. Cerinţele nu mi se par dificile din punct de vedere matematic. Important era să citească cu atenţie toate cerinţele. Acesta se puteau rezolva în două ore, două ore şi jumătate, rămânând cel puţin 30 de minute pentru verificare.“

La rândul său, profesorul de Matematică Ştefan Vlaston crede că subiectele de la Mate-Info nu ar fi trebuit să îi suprindă pe elevi. „Subiectele au fost din punctul meu de vedere destul de uşoare. Un elev mediu ar putea obţine o notă situată între 6 şi 7. La subiectul I, exerciţiul 4 a fost cel care i-a pus în dificultate, în timp ce la subiectul II, a fost dificil punctul c de la exerciţiul 1. De asemenea, i-a pus în dificultate punctul c de la exerciţiul 1, subiectul III”, a spus profesorul de Matematică.

În schimb, Denisa Tănăsescu, profesor de Matematică la Colegiul Naţional I.L Caragiale, consideră că subiectele au fost mai generoase ca în anii trecuţi. „Pot spune că sunt de un nivel mediu de dificultate şi că au trecut prin materia celor patru ani de liceu. Singurele probleme la care elevii ar fi putut să se încurce sunt problema 6 de la  subiectul I, care presupunea mai multe operaţii şi problema 1 (punctul c) de la al II-lea subiect pentru că are mai multe etape de rezolvare. Ceva mai dificilă a fost şi problema 1 (punctul c) de la subiectul al III-lea“, a explicat pentru „Adevărul”,

Cât despre subiectele la Matematică de la specializările Ştiinţe ale Naturii şi Tehnologic, profesorii spun că subiectele au fost mai uşoare ca în anii trecuţi. „Subiectele au fost mai mult decât accesibile în acest an: nu trebuiau decât să ştie formulele şi să le aplice. Orice elev de nivel mediu ar fi trebuit să obţină nota 7-8 fără niciun fel de problemă“, a explicat profesorul Tănăsescu.

De aceeaşi părere este şi profesorul Ştefan Vlaston, care consideră că „ subiectele au fost mai facile ca în anii trecuţi. Sper să se reflecte asta şi în rezultatele candidaţilor. Cred că departajarea între 9 şi 10 s-a făcut pentru ambele specializări la subiectul al III-lea, exerciţiul 2, punctul c“.

Nici subiectele la Istorie nu au fost dificile, potrivit profesorilor de Istorie. De exemplu, Corneliu Rigler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional Bilingv, „George Coşbuc“, care a rezolvat în direct subiectele la Adevărul Live,  a făcut câteva comentarii în prealabil cu privire la nivelul de dificultate al acestora. „Subiectele au fost corect formulate. Au avut un nivel mediu de dificultate aşa cum era de aşteptat la Bacalaureat. Vorbim, totuşi de un examen naţional, nu de o olimpiadă. Au fost şi cerinţe care erau pentru nota 10, care ar fi putut să fie rezolvate doar de cei care au muncit serios.“ Cel de al III-lea subiect a avut o formulare destul de permisivă în sensul că nu era nevoie să te opreşti până la 1989, ci puteai să continui analiza chiar până în prezent cu consecinţele perioadei comuniste.“

Şi  Popa Cornel, profesor de Istorie, crede că „subiectele au fost de un nivel de dificultate mai scăzut în comparaţie cu anul trecut. În plus, consider că orice absolvent de liceu ar trebui să ştie despre ce s-a întâmplat în perioada comunismului. Nu au fost subiecte supriză, acestea respectând cu stricteţe programa şcolară. Singura cerinţă care mi s-a părut mai incertă este cea cu numărul 6 de la subiectul al II-lea , în ideea că denumirea statului „România“ este din 1866, iar asta înseamnă că trebuiau să prezinte Războiul de Indepedenţă, nu  Războiul Crimeei . “

Subiectele la profilul Real, Matematică-Informatică

La Matematică, la partea I, elevii au avut de rezolvat numere complexe, geometrie, logaritmi

La partea a II-a matrice, iar la partea a III-a derivate şi integrale.

La proba de Matematică de la liceele teoretice, elevii au avut de rezolvat exerciţii cu progresii aritmetice, relaţiile lui Viete, multipli de 15, puncte coliniare, determinant şi sinus, apoi matrice şi polinom, funcţii şi integrale.

Candidaţii de la mate-info care au ieşit de la examen de la un liceu teoretic din Olt spun că subiectele au fost uşoare pentru cei care au învăţat. 

La examenul de Bacalaureat de anul acesta elevii nu mai sunt lăsaţi să iasă din sală cu foile pe care au primit subiectele.


Cei de la Profilul Uman vor fi evaluaţi la Istorie, iar cei de la Real la Matematică. Practic, la Matematică vor da Bac-ul atât absolvenţii care au terminat liceul la profilul Mate-info, cât şi cei care au absolvit la Ştiinţele naturii, Tehnologic, şi Pedagogic. Dar variantele au nivele de dificultate diferite: cele mai grele subiecte le vor primi cei de la specializarea Mate-info, iar cele mai uşoare absolvenţii Profilului Pedagogic.

Rezolvarea variantelor, la Adevărul Live de la ora 13.00

Rezolvarea subiectelor se va face la Adevărul Live, începând cu ora 13.00 la Istorie, când Corneliu Riegler, profesor de Istorie la Colegiul Naţional BIlingv „George Coşbuc“, va rezolva varianta de la evaluare în direct. De la ora 14.00,  subiectele la Matematică vor fi rezolvate de Monica Stan, profesor de Matematică la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“.

Probele scrise încep la ora 09:00, iar accesul în sala de examen se face în intervalul 08:00-08:30. Elevii nu au voie să intre în sala de examen decât cu stiloul sau pixul cu cerneală albastră, creioane, penar, instrumentele de geometrie, o sticlă cu apă sau un pachet de şerveţele. Candidaţii prinşi că au încercat să fraudeze evaluarea vor fi eliminaţi din examen

Ce subiecte au fost la Română, prima probă scrisă

Prima probă scrisă  s-a defăşurat pe 26 iunie la Limba şi Literatura Română. Atât absolvenţii de liceu care au studiat la Profilul Real, cât şi cei de la Uman au avut o poezie lirică la textul de la prima vedere, iar la ultimul subiect, care dă cele mai multe bătăi de cap evaluaţilor, a picat genul epic. Cei de la Real au avut de caracterizat un personaj dintr-o operă narativă scrisă de Ioan Slavici sau de Liviu Rebreanu, iar cei de la Uman au trebuit să descrie relaţia dintre două personaje dintr-o naraţiune de-a lui Marin Preda. Mai multe detalii aici.

Pe 27 iunie absolvenţii de liceu, care au studiat în altă limbă decât română, au susţinut proba scrisă la Limba Maternă.

Pe 30 iunie va avea loc proba scrisă la materia aleasă de candidaţi, tot în funcţie de profilul studiat. Afişarea rezultatelor se va face pe 5 iulie la ora 16:00, iar după aceea, vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20:00. Acestea vor fi rezolvate în perioada 6-9 iulie, iar pe 10 vor fi afişate rezultatele finale.  Cei care nu vor reuşi să promoveze examenul în această sesiune se vor putea înscrie pentru sesiunea din toamnă în intervalul 11 - 14 iulie.

Ce subiecte s-au dat la Bac-ul Olimpicilor 2017

La Matematică, la toate cele trei specializări (mate-info, sţiinţe ale naturii şi tehnologic) au fost , preponderent, probleme din algebră. Cei care au dat Bac-ul la Istorie au avut, printre altele, de scris un eseu despre relaţiiile diplomatice din Evul Mediu.

Gradul de promovabilitate la Bac-ul Olimpicilor a fost de 77,95% în acest an, cu aproximativ 10 procente mai mare faţă de cel din 2016.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite